Mexikó lehet a kereskedelmi háború nyertese

A Kína és az Egyesült Államok között dúló, egyre inkább elfajuló vámháború a világkereskedelemre is nagy hatással van – Mexikó azonban győztesként kerülhet ki belőle.

Annak ellenére, hogy a befektetők még reménykednek a békés lezárásban, egyelőre nagyon nem úgy tűnik, hogy a világ két legnagyobb gazdasága között több mint egy éve kezdődött kereskedelmi konfliktus a végéhez közeledne. Bár Peking szerdán bejelentette, hogy néhány amerikai árut egy éven keresztül mentesít a büntetővámok alól, és Donald Trump amerikai elnök is közölte, hogy az amerikai kormányzat két héttel elhalasztja a kínai termékekre kivetett pótvámok október 1-jére tervezett bevezetését, elemzők szerint a látszólagos enyhülés messze nem jelenti a vita végét.

“A káosz közepette Mexikó győztesként emelkedhet ki” – mondta John Murphy, az Amerikai Kereskedelmi Kamara nemzetközi politikával foglalkozó részlegének vezető alelnöke. Szerinte ugyanis Mexikó felismerte (és ki is akarja használni), hogy sokat profitálhat abból, hogy rendkívül fontos kereskedelmi csomóponttá avanzsált, mégpedig “olyan szabadkereskedelmi megállapodásokkal, amelyek garantált hozzáférést biztosítanak több mint 50 külföldi országhoz”.

“Mexikónak – összehasonlítva más olcsóbb munkaerőpiaci lehetőségekkel (elsősorban a délkelet-ázsiai régióban) – számos kulcsfontosságú előnye van gyártási és export-platformként” – magyarázta a szakértő a CNBC-nek. Csak hogy néhány példát említsünk:

  1. Mexikó földrajzi közelsége az amerikai piachoz, valamint az, hogy a latin-amerikai ország vámmentességet élvez az Egyesült Államokkal;
  2. az USA és Mexikó között viszonylag csekély a kulturális szakadék, ráadásul ez drasztikusan javult az évek során;
  3. a jelentős mértékű integráció a két ország között (az USA-ban mintegy 36 millió mexikói származású ember él, az éves kétoldalú kereskedelem több százmilliárd dollárra rúg, valamint Mexikóban több mint 100 milliárd dollár közvetlen amerikai befektetés van);
  4. ezen kívül a belföldön és a határokon átnyúló, infrastruktúrát érintő kapcsolatok folyamatosan javulnak.

A kereskedelmi háborúból profitáló országokról folytatott értekezések nagy része mindeddig Ázsia kisebb nemzeteire, például Vietnamra, vagy más gazdaságokra összpontosított, amelyek vállalatai hazavitték tevékenységeiket Kínából. Szeptemberben azonban a Nomura befektetési bank egy olyan jelentést közölt, amely Mexikót tette a kereskedelmi háború legnagyobb (Ázsián kívüli) nyertesévé.

A Nomura elemzői elmagyarázták, hogy a vállalatok a legtöbb esetben “nem zárják be teljesen kínai gyáraikat”, hanem “csak fokozatosan átcsoportosítják a termelés egy részét Kínából”. Ugyanakkor – mint rámutattak – Mexikóban hat új gyárat nyitottak meg 2018. áprilisa és 2019. augusztusa között, mégpedig számos ágazatban (elektromos berendezések, elektronika, valamint autók és alkatrészek).

Az amerikai-kanadai-mexikói szabadkereskedelmi egyezmény

Mexikó, az Egyesült Államok és Kanada tavaly aláírt egy új kereskedelmi szerződést, az Egyesült Államok-Mexikó-Kanada Megállapodást (USMCA), amely az 1994-ben létrejött Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) hivatott felváltani.

Bár a megállapodást mindeddig csak Mexikó ratifikálta, szakértők szerint az észak-amerikai kereskedelem ennek köszönhetően fényes jövő előtt áll, függetlenül az amerikai-kínai tárgyalások kimenetelétől.

A mexikói elnökség által rendelkezésre bocsátott fotón látható Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök (j) és Marcelo Ebrard külügyminiszter (b) látható, amint Donald Trump amerikai elnökkel folytatnak telefonbeszélgetést 2019. szeptember 11-én. (EPA/PRESIDENCY OF MEXICO)

Már az illegális bevándorláson sem megy a vita

Trump elnök május végén azzal fenyegetőzött, hogy az amerikai piacra irányuló teljes mexikói importra büntetővámot vet ki, ha Mexikó nem csökkenti jelentősen a Közép-Amerikából az Egyesült Államokba tartó illegális bevándorlók arányát (lévén a helyzet már-már tarthatatlanná vált). A két fél közti júniusi megállapodás értelmében Mexikó 90 napot kapott arra, hogy csökkentse a migrációs áradatot. Mexikó ezt követően biztonsági erők ezreit vezényelte a határhoz, és elkezdett több menedékkérőt átvenni az Egyesült Államoktól ügyük feldolgozásáig. A 90 napos időszak a múlt héten járt le, és a latin-amerikai ország sikeresen “vizsgázott”.

Trump megfogalmazása szerint “hihetetlen előrelépés” történt azóta, hogy Mexikó júniusban beleegyezett a területén keresztül az Egyesült Államok felé tartó közép-amerikai migránsok számának csökkentésébe.

Mike Pence amerikai alelnök és Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter a héten folytattak tanácskozást az ügyben. Bár az amerikai alelnök hivatala szerint a felek egyetértettek abban, hogy “sok munka van még hátra”, a mexikói külügyminiszter elmondása szerint a találkozón nem kerültek szóba “újabb büntetőtarifák”, mivel – mint fogalmazott – a migránsok számában tapasztalt csökkenés “tartós tendenciát mutat”.

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »