Kína engesztelő gesztust tett az USA felé

A kínai kormányzat vámügyekért felelős bizottsága szerdán bejelentette, hogy egy évre felfüggeszti az egyes amerikai termékekre kivetett pótvámokat.

A bizottság egy 16 árukategóriát tartalmazó listát adott ki szerdán. A listán szereplő termékekre – egyebek mellett gyógyszerekre, ipari kenőanyagokra, növényvédőszerekre, valamint bizonyos, állatoknak szánt tápanyagokra, például tejsavófehérjére – még tavaly vezettek be büntetővámokat, ezeket azonban szeptember 17-től kezdődően egy évre felfüggesztik.

Peking korábban kilátásba helyezte, hogy a más partnerektől nehezen beszerezhető amerikai termékek egy részét mentesíti a büntetővámok alól. A tejsavófehérjét, mely egyebek mellett a malactápok fontos összetevője, Kína legnagyobb arányban az Egyesült Államokból importálja. A távol-keleti ország a közelmúltban számos intézkedéssel igyekezett segíteni a hazai sertéstenyésztőket, miután a kínai sertésállományt megtizedelte az afrikai sertéspestis járvány.

Az Egyesült Államok és Kína a múlt csütörtökön abban állapodott meg, hogy kereskedelmi tárgyalóik október elején Washingtonban találkoznak ismét újabb fordulóra, ám megfigyelők kevés esélyt látnak arra, hogy komoly előrelépés történjen egy esetleges megállapodás irányába.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek