Az USA regionális partnereket keres a venezuelai válság megoldására

Az Egyesült Államok egy regionális katonai szerződés tagjainak összehívását szorgalmazza, hogy közösen találjanak választ Nicolás Maduro venezuelai elnök legutóbbi, harcias lépéseire – jelentette be csütörtökön Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Az Amerika-közi Kölcsönös Segítségnyújtási Szerződés (TIAR, riói szerződés) alkalmazásának lehetőségét a venezuelai ellenzék vetette fel – jelezte nyilatkozatában a tárcavezető.

Washington azt szeretné, ha a szerződés aláírói – Argentína, a Bahama-szigetek, Brazília, Chile, Kolumbia, Costa Rica, a Dominikai Köztársaság, Salvador, Guatemala, Haiti, Honduras, Panama, Paraguay, Peru, Trinidad és Tobago, az Egyesült Államok, Uruguay és Venezuela – magas szintű találkozókat tartanának, és közösen válaszolnának a venezuelai válságra, az összes gazdasági és politikai válaszlehetőséget figyelembe véve.

„A venezuelai hadsereg legutóbbi, harcias lépései – azaz a kolumbiai határ mentén zajló mozgósítás -, valamint az illegális fegyveres csoportok és terrorszervezetek venezuelai jelenléte azt bizonyítják, hogy Nicolás Maduro nemcsak a venezuelai népre jelent veszélyt, hanem lépéseivel Venezuela szomszédainak békéjét és biztonságát is kockára teszi” – írta nyilatkozatában Pompeo, akinek szavait Donald Trump amerikai elnök a Twitteren is közzétette.

A venezuelai hadsereg vezérkari főnöke bejelentette, hogy kedden megkezdték 150 ezer katona telepítését a kolumbiai határra, mégpedig hadgyakorlat céljából. Maduro azzal vádolja Kolumbiát, hogy fegyveres konfliktust akar kirobbantani. Iván Duque kolumbiai elnök mindazonáltal leszögezte: nem enged a provokációnak, és kizárta, hogy országa katonai beavatkozást hajtson végre Venezuelában.

Nyilatkozatában az amerikai diplomácia vezetője bírálta Caracas egyre fokozódó destabilizáló hatását a térségben, illetve a venezuelai kormány katasztrofális gazdaságpolitikáját, amely példátlan menekültválsághoz vezetett.

Az Egyesült Államok megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Maduro kormányával, és mintegy ötven másik országgal együtt elismerte Venezuela ideiglenes elnökének Juan Guaidót, az ellenzék vezetőjét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »