Kereskedelmi háború: Trump elhalasztja a büntetővámok bevezetését

Az amerikai kormányzat két héttel elhalasztja a kínai termékekre kivetett büntetővámok október 1-jére tervezett bevezetését – közölte Donald Trump amerikai elnök szerda este Twitteren.

Az elnök azt írta, hogy a döntést Liu He kínai miniszterelnök-helyettes kérésére hozta meg, és „azért, mert a Kínai Népköztársaság a 70. évfordulóját ünnepli”. Hozzáfűzte, hogy a halasztást „a jóakarat gesztusaként kell értelmezni”.

Az amerikai kormány október 1-jétől 25-ről 30 százalékra megemelve az eddigi tarifát mintegy 250 milliárd dollár értékű kínai árura, de elsősorban nem fogyasztási cikkekre vezette volna be a vámot.

Október elején amerikai és kínai tisztségviselők Washingtonban tartják a kereskedelmi tárgyalások újabb fordulóját. Peking szerdán bejelentette, hogy néhány amerikai árut egy éven keresztül mentesít a büntetővámok alól, igaz, agrártermékek – köztük a legnagyobb exportáruk, a szójabab és a kukorica – nem szerepelnek közöttük. Erre reagálva Trump szerdán a Fehér Házban újságíróknak azt mondta: ez gesztus volt a kínaiaktól, akik helyesen cselekedtek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »