Rakétatesztekkel ünnepelt Észak-Korea

Észak-Korea két újabb rakétát lőtt ki az ország nyugati részéből keleti irányba – jelentette kedd reggel a Yonhap dél-koreai hírügynökség. A kommunista ország előző nap ünnepelte fennállásának 71. évfordulóját, pár órával a kilövések előtt pedig közölték, hogy szeptember végén a rezsim kész folytatni a leszerelési tárgyalásokat az Egyesült Államokkal.

A dél-koreai hadsereg vezérkarának tájékoztatása szerint két kilövést észleltek a kommunista ország nyugati részén található Dél-Phjongan tartományban, és mindkét rakétát a Japán-tenger irányába lőtték ki. A szöuli hadvezetés a rakéták lehetséges típusáról, hatótávolságáról és repülési magasságáról nem közölt részleteket.

A keddi immár a nyolcadik rakétakilövés volt azóta, hogy Kim Dzsong Un észak-korai diktátor és Donald Trump amerikai elnök júniusban a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben találkozott egymással. Akkor abban állapodtak meg, hogy folytatódnak a tárgyalások, miután a két vezető februári, hanoi csúcstalálkozója megállapodás nélkül szakadt félbe.

Szöul, 2019. szeptember 10.
Az Észak-Korea újabb rakétakísérletéről szóló híradást nézik az emberek a szöuli főpályaudvaron 2019. szeptember 10-én. Észak-Korea két újabb rakétát lőtt ki az ország nyugati részéből a Japán (Keleti)-tenger irányába. A szöuli hadvezetés a rakéták lehetséges típusáról, hatótávolságáról és repülési magasságáról nem közölt részleteket.
MTI/AP/Ahn Jung Dzsun

Észak-Korea folytatná a tárgyalásokat az USA-val

Észak-Korea kész a Koreai-félsziget atommentesítéséről folyó tárgyalások újrafelvételére az Egyesült Államokkal szeptember végén – jelentette be egy magas rangú észak-koreai diplomata hétfőn Phenjanban.

Cso Szon Hui észak-koreai külügyminiszter-helyettes – akit a KCNA állami hírügynökség idézett – arról beszélt, hogy a phenjani vezetés hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni és megvitatni minden olyan problémát, amelyről a felek eddig egyeztettek. Szerinte az Egyesült Államokkal folytatandó átfogó tárgyalásokra szeptember végén kerülhetne sor egy olyan időben és helyen, amelyben a felek meg tudnak állapodni.

Cso azonban hangsúlyozta: Washingtonnak új javaslatokkal kell előállnia, különben az újabb megbeszélések szintén kudarccal végződhetnek. „Szeretném hinni, hogy az amerikai fél számunkra elfogadható és érdekeinket kölcsönösen szolgáló alternatívával áll elő” – hangoztatta.

Vasárnap Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szintén reményét fejezte ki, hogy újraindulhatnak az atomfegyver-mentesítési tárgyalások Észak-Koreával az eljövendő napokban vagy hetekben.

Trump az észak-koreai nukleáris fegyverarzenál maradéktalan felszámolását várja Kimtől, míg az észak-koreai vezető szeretné, ha a szankciók egy részének feloldásával kárpótolnák eddigi és jövőbeli erőfeszítéseiért és lefegyverzési lépéseiért. Szakértők szerint Észak-Korea jelenlegi fegyvertesztjeinek fő célja, hogy nyomást gyakoroljon az Egyesült Államokra a tárgyalások újrafelvétele előtt, és kifejezze tiltakozását a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatok ellen.

Az USA újraindítaná a nukleáris tárgyalásokat Észak-Koreával

Elég reménytelennek tűnik Észak-Korea megszelidítése

A rakétateszteket leszámítva a rezsim békésen ünnepelt

Fennállásának 71. évfordulóját ünnepelte Észak-Korea hétfőn, és a korábbiaktól eltérően ezúttal az Egyesült Államokat bíráló plakátok és jelszavak nélkül. A főváros, Phenjan főútvonalait nemzeti zászlókkal és jelvényekkel díszítették, így teremtve meg az ünnepi hangulatot.

Az évfordulót nyugodt körülmények között ünnepelték, ellentétben azokkal a politikai megnyilvánulásokkal és az elmúlt hónapokban végrehajtott rövidtávú rakétatesztekkel, amelyek szembeszegültek az ENSZ Biztonsági Tanácsának a ballisztikus rakétákkal folytatott észak-koreai kísérletekre vonatkozó tiltásával.

Az utcákról hiányoztak a korábbi években megszokott, az Egyesült Államokat és politikáját bíráló plakátok és jelszavak. Kommentátorok szerint ez azt jelzi, hogy az észak-koreai vezetés kész azonosulni az észak-koreai-amerikai viszonyrendszerben megkezdődött közeledéssel.

Forrás: MTI/Yonhap/Reuters/AP/Kyodo

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »