Csalódottan nyilatkozott Salvini az M5S-PD megállapodásról

Kormánykoalíciót alakít az olasz baloldal, a miniszterelnök Giuseppe Conte jelenlegi ügyvezető kormányfő lesz – jelentette be Luigi Di Maio, az olasz Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője a Demokrata Párttal (PD) kötött szerdai megállapodást Rómában.

Di Maio erről azután beszélt, hogy Sergio Mattarella államfő kormányalakítási konzultáción fogadta. Az M5S vezetője kijelentette, hogy mozgalmuk végre akarja hajtani azt a programot, amelyre a választóktól megbízatást kapott. A kormányválságról azt mondta: „nincsenek jobboldali vagy baloldali megoldások, csak megoldások”.

Sergio Mattarella olasz államfő kormányalakítási megbízást adott csütörtökön Giuseppe Conte ügyvezető kormányfőnek, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) előző napi megállapodása alapján. A PD-t vezető Nicola Zingaretti korábban kijelentette, hogy a két pártnak eltökélt szándéka egy közös platform kialakítása az ország érdekében. 

Salvini csalódott, a G7-et okolja

Az M5S korábbi szövetségese, Matteo Salvini, az ellenzékbe átülő Liga vezetője kijelentette, több tízmillió olasz választó „elképedve” szemléli azt a „szégyenteljes színházat”, amellyel az M5S és a PD a bársonyszékeket készül felosztani egymás között. Matteo Salvini megjegyezte, hogy szerinte Giuseppe Contét Biarritzban, a G7-csúcstalálkozón választották meg ismét olasz miniszterelnöknek.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a Liga párt vezetője sajtótájékoztatót tart a Sergio Mattarella olasz államfővel folytatott megbeszélést követően Rómában 2019. augusztus 28-án. Mattarella harmadik napja konzultál az olasz parlamenti pártok vezetőivel egy új kormánytöbbség kialakításáról azt követően, hogy Giuseppe Conte olasz miniszterelnök nyolc napja bejelentette lemondását. MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

„Párizs, Berlin és Brüsszel hozta meg a döntést, ahogyan a Monti-kormánnyal is történt” – mondta Matteo Salvini a Silvio Berlusconi vezette jobbközép kormányt 2011-ben leváltó Mario Montira utalva. Salvini hozzátette: az Olaszország határain kívüli hatalmakat zavarta a Liga eddigi kormányzása, amely az olaszok méltóságát, büszkeségét és szuverenitását védte. Kijelentette, hogy Párizs, Berlin és Brüsszel érdeke az, hogy Rómában gyenge kormány legyen.

„Bennünket vádolnak gyűlölettel, miközben az M5S-PD kormányát egyedül a Ligával szembeni gyűlölet tartja össze, a másik kizárása (a választásokból), valamint a hataloméhség” – hangoztatta Matteo Salvini.

A kormányválság előzménye, hogy Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a Liga párt vezetője augusztus 8-án este közölte: nincs mód az olasz kormánykoalícióban (Liga – M5S) fennálló nézeteltérések rendezésére, így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartani. Általa nem várt fordulatként azonban az M5S és a PD egyeztetésekbe kezdett, melynek eredményeképpen immár valós esély mutatkozik a Salvini által – saját győzelme reményében – szorgalmazott előrehozott választások elkerülésére.

Olaszországban megvalósulni látszik Salvini rémálma

Salvini előrehozott választást akar Olaszországban

Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke bejelentette, hogy amikor a második Conte-kormány bizalmat kér a római parlamentben, az utcára szólítja az olaszokat az M5S-PD kormány elleni tiltakozásra.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »