Nem jött össze az afganisztáni rendezés

Az Egyesült Államok felfüggesztette a béketárgyalásokat az afganisztáni tálib lázadókkal egy minapi kabuli merényletük miatt – jelentette be Donald Trump amerikai elnök szombat este a Twitteren.

Trump elárulta azt is, hogy eredetileg titkos találkozót szerveztek a tálib vezetőkkel és tőlük elkülönülten Asraf Gáni afgán elnökkel vasárnapra Camp Davidbe, az amerikai elnökök nyári rezidenciájára, de a csütörtöki merénylet miatt, amelyben meghalt egy amerikai és egy román NATO-katona, valamint tíz további ember, lemondta ezt.

Az afgán biztonsági szolgálat tagjai a Kabul központjában, az afganisztáni NATO-misszió főhadiszállása közelében elkövetett öngyilkos merénylet helyszínén 2019. szeptember 5-én. A merénylet az afgán főváros Sas-Darak negyedében történt, amely külföldi nagykövetségeknek és kormányzati épületeknek ad otthont, és amelyet szigorúan őriznek a biztonsági erők. MTI/EPA/Hedajatullah Amid

„A tálibok sajnos rossz adut használnak, beismerten ők követték el a kabuli támadást, amelyben meghalt egy nagyszerű katonánk és 11 további ember. Azonnal lemondtam a találkozót, és felfüggesztettem a béketárgyalásokat. Miféle emberek azok, akik ilyen sok gyilkosságot követnek el azért, mert úgy gondolják, ettől jobb lesz az alkupozíciójuk?

Ha nem tudnak megállapodni velünk a tűzszünetben egy ilyen fontos béketárgyaláson, sőt, közben megölnek 12 ártatlan embert, akkor valószínűleg arra sem képesek, hogy tárgyalások eredményeképpen megkössenek egy értelmes megállapodást. Hány évtizedig akarnak még harcolni?” – írta az elnök a mikroblogján.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy az Egyesült Államok véglegesen felhagyott-e a tárgyalásokkal a tálibokkal – jegyezték meg hírügynökségek.
Washington tavaly óta tárgyalt a tálibokkal, hogy véget lehessen vetni a 2001 ősze óta tartó háborúnak.

Minden fél arról számolt be az utóbbi napokban, hogy az utolsó simításokat végzik a békemegállapodáson, közben azonban a lázadók megsokszorozták támadásaik számát. Először megpróbálták bevenni az északi Kunduzt, majd egy nappal később Puli-Humriban csaptak le, és ezt követően hajtották végre a kabuli öngyilkos merényletet.

Saját bevallásuk szerint azért nem hagytak fel a támadásokkal, mert az afgán kormányerők sem szüneteltették ezeket a béketárgyalások idejére, és miután az ország területének felét az ellenőrzésük alatt tartják már – erősebbek most, mint hatalmuk 2001-es megdöntése óta bármikor – győzelmeiket aduként akarták felhasználni a tárgyalásokon.

Az afgán kormány nem vett részt e megbeszéléseken, mert a tálibok nem voltak hajlandók tárgyalni Kabullal, de a reménybeli amerikai-tálib egyezményt elképzelések szerint a lázadók és a kormány közötti béketárgyalások követték volna.

Harcias válasz érkezett

A tálib felkelők válaszul azzal fenyegetőztek, hogy még több amerikai hal meg Afganisztánban, amiért Donald Trump lemondta vezetőikkel a béketárgyalásokat.

„Az amerikaiak mindenki másnál jobban megszenvedik a tárgyalások lemondását” – hangoztatta a tálibok szóvivője. Hozzátette, a tálibok szerint Washington idővel mégis tárgyalni fog velük, hogy véget vessen a leghosszabb háborúnak, amelyet az Egyesült Államok valaha vívott.

A szóvivő közölte azt is, hogy a felkelők hajlandóak tárgyalásokat kezdeni az afgán kormánnyal országuk jövőjéről. Eddig ezt mereven elutasították, mondván, hogy az afgán elnök Washington bábja.

Forrás: MTI/AP/dpa/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »