Kínában már drónokkal irtják a kártevőket

Kína déli tartományaiban sikeresen felvették a harcot a termésre és a növényekre egyaránt ártalmas és elszaporodott legújabb kártevő, az őszi sereghernyó ellen, a beválni látszó recept a drónokkal történő célzott irtás. Az eddigi adatok és a drónokat gyártó egyik cég képviselője szerint a módszer hatékonysága 98 százalékos.

A XAG, a Kantoni (Guangzhou) székhelyű vállalat közös akcióba kezdett a német Bayer Crop Science üzletágával, és drón hadműveletek keretében igyekeznek elejét venni az őszi sereghernyó inváziónak a Guangxi régióban. A XAG képviselőjének elmondása szerint a drónok alacsony toxicitású rovarirtó szerrel támadnak, amely egy kormányzati művelet keretében Yunnan tartomány délnyugati területein már sikerrel vizsgázott.

A Bayer Crop Science üzletága innovatív gyomirtó szerek, gombaölő szerek és rovarölő szerek, valamint csávázószerek fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozik.

„A szörnyeteg több mint 80-féle termés-és növényfajtára jelent halálos veszélyt”– nyilatkozta a XAG szóvivője. A kedvenc ételei a kukorica, a rizs, a cirok, gyapot a és egyes zöldségfélék. A legtöbb földbirtokos a hagyományos rovarirtó szerekkel próbálja kiirtani ezeket a kártevőket, azonban ennek eredményessége köszönőviszonyban sincs a drónokkal elérhetőkével, hiszen ezek egyrészt nem jutnak el elég gyorsan a célállathoz, másrészt a spray-kben található toxikus anyagok a terményeket is elárasztják.

Őszi sereghernyó
Forrás: Wikimedia Commons

A falánk őszi sereghernyók viszont akár 100 km-nyi területű birtokot is képesek bejárni, és fogyasztásra alkalmatlanná tenni csupán egyetlen éjszaka alatt. A nagybélű, ámde kistermetű szörnyeteg az amerikai kontinensről származik, innen vándorolt tovább Afrikába, Ázsiába, és legújabban Kínába is, de egyes hírek szerint a közeljövőben már akár egyes európai országokba (Spanyolország, Olaszország és Nagy-Britannia) is megérkezhet.

Kínában történő letelepedése óta hivatalos adatok szerint már 24 tartomány 950 000 hektárnyi termését rágcsálta meg. A hírek szerint az érintett területek 90 százalékán sikerült megakadályozni a teljes pusztulást a drónok felhasználásának köszönhetően. Ezek az eszközök ugyanis biztonságosan tudnak dolgozni akár napnyugta után is, amely az őszi sereghernyók legaktívabb napszakja.

A helyi média pedig folyamatosan tájékoztatja a lakosságot arról, hogy éppen hol sikerült megfékezni a termények és növények elhalását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg, Telegraph ; szemlézte: Pallos Judit

Friss hírek