Irán 40 urándúsító centrifugát helyezett üzembe

Irán negyven korszerű, urándúsító centrifugát helyezett üzembe – közölte szombati sajtótájékoztatóján az Iráni Atomenergia-ügynökség (AEOI) szóvivője, Behrúz Kamalvandi, akinek bejelentését az iráni állami televízió élőben közvetítette.

Kamalvandi hangsúlyozta azt is, hogy Teherán nem tervezi a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek kitiltását nukleáris létesítményeiből, és továbbra is az átláthatóságra törekszik. Az új centrifugákra szavai szerint az ország energiaszükségletének fedezése érdekében van szükség. A szóvivő mindazonáltal arra is figyelmeztetett, hogy Európának nem sok ideje maradt a 2015-ös többhatalmi atomalku megmentésére, amelyet tavaly Donald Trump amerikai elnök egyoldalúan felmondott.

„Ha a másik oldal nem tartja magát a megállapodáshoz, Irántól sem lehet elvárni, hogy betartsa a kötelezettségeket” – jelentette ki, bár hozzátette azt is: Teherán lépései visszafordíthatóak, amennyiben megegyezés születik.

Vasárnap a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) megbízott főigazgatója Teheránban találkozik az AEOI vezetőjével, Ali Akbar Szálehivel és Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel.

Irán péntek hajnalban jelentette be, hogy egy harmadik lépéssorozat keretében tovább csökkenti az atomalkuban vállalt kötelezettségeinek teljesítését: egyáltalán nem korlátozza az urándúsítással kapcsolatos kutatási és fejlesztési tevékenységét, benne az urándúsításhoz használt korszerű centrifugák fejlesztésével kapcsolatosakat sem. A döntésről az iráni külügyminiszter tájékoztatta az Európai Uniót.

A 2015-ös megállapodás alapján Irán folytathat kis mértékű urándúsítással járó kutatást és fejlesztést, de nem halmozhatja fel a dúsított uránt, és bizonyos típusú urándúsító centrifugákat nem használhat.
A NAÜ júliusban jelentette, hogy Irán átlépte mind a dúsított uránkészletére vonatkozó 202,8 kilogrammos, mind az urándúsítás tisztaságára vonatkozó 3,67 százalékos határértéket.

Irán nem hajlandó újratárgyalni az atomalkut

Irán megcélozta a 20 százalékos urándúsítást

Az USA  nem örül az új híreknek

Az amerikai kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy Irán tovább korlátozza a 2015-ös nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségeinek teljesítését – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egy kansasi rádiónak adott interjújában pénteken.

„Most jelentették be, hogy Irán bővíti az atomprogramjával kapcsolatos kutatási és fejlesztési munkálatokat, és ez elfogadhatatlan” – mondta az amerikai diplomácia vezetője. Hozzátette: változatlanul „bízik” abban, hogy lesz lehetőség diplomáciai tárgyalásokra Iránnal. „Trump elnök hónapok óta mondja, hogy kész az előfeltételek nélküli találkozóra” – emlékeztetett.

Leszögezve, hogy az amerikai álláspont egyértelmű arra vonatkozóan, hogy Washington mit vár az esetleges megbeszélésektől, Pompeo ismételten kárhoztatta az iráni ballisztikusrakéta-programot, és elítélte azt a „terrorkampányt”, amelyet szerinte Irán folytat.

A külügyminiszter később a Twitteren hozzátette: az a tény, hogy Irán megőrizte a képességét a jelentős urándúsításra, jelzi a többhatalmi nukleáris megállapodás alapvető gyöngeségét. A tárcavezető a mikroblogban leszögezte: az amerikai kormány reméli, hogy az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország – amelyeket civilizált nemzeteknek nevezett – „hathatós intézkedéseket hoz majd az iráni atomzsarolás megakadályozására”.

Forrás: MTI/Reuters/AFP/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »