Jelentős adócsökkentéseket jelentettek be Görögországban

A gyorsabb gazdasági növekedés érdekében az adóterhek jelentős megvágását, privatizációt, állami befektetéseket és a bürokrácia csökkentését ígérte Kiriakosz Micotakisz görög kormányfő egy szombat esti beszédében. Mint mondta, ezek nélkül az ország nem kérheti hitelezőit arra, hogy tegyék lehetővé kötelezettségvállalásai módosítását. 

A Micotakisz vezette Új Demokrácia párt alakított kormányt Görögországban a július 7-i parlamenti választások eredményeképpen. A kormányfő gyakorlatilag a következő egy évre vonatkozó gazdasági programját ismertette szombaton egy szaloniki kereskedelmi vásár megnyitóján, beszédét a tévé is közvetítette.

Bejelentette egyebek között, hogy a személyi jövedelem adóját évi 10 ezer euróig 9 százalékosra csökkentik a jelenlegi 22 százalékosról, a vállalkozói nyereségadó kulcsát pedig 28 százalékosról 24-re viszik le. Az osztalékadó 10 helyett 5 százalékos lesz, az ingatlanadót pedig már csökkentették átlagosan 22 százalékkal. Kifejezte abbéli reményét, hogy ezeknek a intézkedéseknek köszönhetően enyhülni fognak a középosztály terhei, és új állások jönnek létre.

Angela Merkel német kancellár (j) fogadja Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnököt a berlini kancellári hivatal előtt 2019. augusztus 29-én.
MTI/EPA/Clemens Bilan

A júliusi választások eredményében megmutatkozott az általános elégedetlenség az Alekszisz Ciprasz vezette baloldali kormánnyal és a négy éve tartó megszorításokkal, amelyek feltételei voltak a nemzetközi pénzügyi mentőcsomagnak, csekély mozgásteret adva a kormánynak.

Előrehozott választást tartanak Görögországban

Bukott a kormánypárt a görög előrehozott választásokon

A görög statisztikai hivatal a héten közölte, hogy negyedéves és éves összevetésben gyorsult a gazdaság növekedése a második negyedévben, elsősorban az export megélénkülése és a kormányzati kiadások bővülésének hatására. A június végével zárult három hónapban a hazai össztermék (GDP) 0,8 százalékkal nőtt az első negyedévvel összevetve, amikor a bővülés 0,2 százalékos volt. Éves összevetésben a második negyedévben a gazdaság 1,9 százalékkal nőtt az első negyedévi 1,1 százalék után.

Görögország gazdasága tavaly 1,9 százalékkal nőtt, a görög jegybank legalább a tavalyival megegyező idei gazdasági növekedést vár, az Európai Bizottság pedig 2,2 százalékos GDP-bővüléssel számol.

Forrás: MTI/dpa/AP/Hszinhua

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »