Kína külügyminisztériuma megfeddte az EU-t és USA-t Hongkong kapcsán

Két külön közleményben fejezte ki tiltakozását szombaton a kínai külügyminisztérium a Fehér Ház és az Európai Unió felé a hongkongi tüntetéseken részt vevő „radikális elemek” iránt kinyilvánított szolidaritás, illetve azok védelmezése miatt.

A pekingi külügyminisztérium hongkongi biztosságának a Fehér Háznak címzett közleménye szerint „az Egyesült Államok Kongresszusának egyes szenátorai és a Fehér Ház munkatársai bírálattal illették a hongkongi tiltakozásokon tanúsított erőszakos akciók vétkeseinek őrizetbe vételét, igazolni próbálták a törvényeket megsértő bűnöző elemeket (…) és követelték, hogy a hongkongi adminisztráció vonja vissza a vádemeléseket, sőt szankciókkal fenyegettek. Az ilyen nyilatkozatok elferdítik a valóságot (…) A kínai fél mindezért határozott tiltakozását fejezi ki”.

A közlemény szerint az amerikai hatóságok „bűnözőket segítenek, és nyíltan beavatkoznak Hongkong és egész Kína belügyeibe, ismételten tanúságot téve az amerikai politikusok „pitiánerségéről, hegemonizmusáról és pökhendiségéről”.

A hongkongi hatóságok péntek reggel őrizetbe vettek néhány radikális civil aktivistát, akik közül kettőt utóbb óvadék ellenében szabadlábra helyeztek. Az ideiglenes őrizetbe vételek a szombatra tervezett újabb, a hatóságok által betiltott tüntetést előzte meg.

A másik közleményben a kínai külügyminisztérium az Európai Unió „egyes diplomatáit és magas beosztású képviselőit” szólította fel, hogy szüntessék be a hongkongi radikális elemek védelmezését és „bűnös cselekedeteik” igazolását. A kínai tárca mindezért „mélységes egyet nem értésének és határozott tiltakozásának ad hangot” – áll a minisztérium honlapján megjelent közleményben. Hangsúlyozzák, hogy „a hongkongi zavargásoknak semmi közük az emberi jogokhoz, szabadsághoz és demokráciához”.

Forrás: MTI/TASZSZ

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »