Tálib kézen az afgán Kunduz város egy része és főbb létesítményei

A tálib lázadók megtámadták szombat hajnalban az északkelet-afganisztáni Kunduz tartomány azonos nevű székhelyét, megszálltak ott több fontos létesítményt, valamint elfoglalták a város egy részét – közölték tisztségviselők.

A megszállt fontos létesítmények között van a fő villamosenergia-elosztó telep, a tartományi kórház és egy rendőrkapitányság – mondta két tartományi tanácsos.

A tálibok eltorlaszolták a Kunduzból Kabulba vezető utat is, hogy megakadályozzák a helyi kormányerők megerősítését. Arról egyelőre nem tudtak beszámolni a tanácsosok, hogy az akciónak hány esetleges civil vagy katonai, rendőrségi áldozata van. A tálibok civil lakosok házaiba húzódnak be, amikor az afgán kormányerők a levegőből próbálják meg őket támadni – tették hozzá.

Közben a Kunduztól 335 kilométerre lévő Kabulban, az elnöki hivatal szóvivője azt állította közleményében a Twitteren: az afgán kormányerők sikeresen verik vissza a tálib támadást Kunduz egyes részein, a fő cél a civilek védelme.

A tálibok annak ellenére támadnak rendszeresen az utóbbi időben is, hogy küldöttségük tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokkal a 17 éve tartó fegyveres konfliktus lezárásáról. Esetleges harctéri nyereségeiket tárgyalási pozíciójuk javítására akarják felhasználni.

A lázadók 2016-ban is jelentős erővel támadták meg Kunduzt, és csak több nap után lehetett kiűzni őket onnan, 2015-ben pedig két hétig birtokolták a várost.

Forrás: MTI/AP/dpa

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »