Marad a helyén az észt kormányfő

Jüri Ratas észt kormányfő pénteken megnyerte az ellene indított bizalmi szavazást. A balti ország 101 fős parlamentjének rendkívüli ülésén Ratast 55 képviselő támogatta, s csak 40-en szavaztak ellene, holott 44 képviselő kezdeményezte a voksolást. Az eredmény nem meglepő, mivel Ratas hárompárti koalíciója – amely mindössze négy hónapja kormányoz – 56 képviselővel bír a törvényhozói testületben.

A bizalmatlansági indítványt a legnagyobb ellenzéki erő, az Észt Reformpárt kezdeményezte, amiért a radikális jobboldali EKRE párthoz tartozó pénzügyminiszter, Martin Helme megpróbálta leváltatni Észtország rendőrfőnökét.

A márciusi választáson ugyan a Reformpárt kapta a legtöbb szavazatot, ám kimaradt a kormányból, mert Ratas Észt Centrumpártja szövetséget kötött az EKRE mellett az Észt Konzervatív Néppárttal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az észteknél is nehéz lesz a kormányalakítás

Észtországban is alakul a politikai patthelyzet

A Reformpárt vezetője, Kaja Kallas azzal vádolja Ratast, hogy nem képes kordában tartani kormánya tagjait. „Négy hónap alatt miniszterelnökünknek 14-szer kellett elítélnie koalíciós partnerei megnyilvánulásait és bocsánatot kérni miattuk, vagy magyarázkodni, hogy nem mondtak igazat, vagy nem a kormány álláspontját hangoztatták” – fogalmazott a politikus.

Az észt parlament 44 képviselője azzal az indoklással kérte a bizalmi szavazást a hét elején, hogy az ország kormánya „megtámadott” különféle társadalmi csoportokat, és felfüggesztette a társadalmi rendet. „Olyan kormányunk van, amely rombolja Észtország nemzetközi hírnevét, és amelynek hozzá nem értő miniszterei átlépik a hatáskörüket, olyan miniszterek, akiknek semmit sem jelent a jogállamiság” – írták.

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »