Az észteknél is nehéz lesz a kormányalakítás

Nem szavazott bizalmat hétfői ülésén az észt parlament a márciusi választásokon győztes liberális Észt Reformpárt vezetője, Kaja Kallas által javasolt kormánynak.

A 101 fős törvényhozásban jelen lévő 100 képviselő közül 45-en szavaztak arra és 53-an az ellen, hogy Kallas kormányt alakíthasson, és ő lehessen az ország első női miniszterelnöke.

A meghiúsult kormányalakítási kísérletet követően Kersti Kaljulaid észt elnöknek hét napon belül ismét javaslatot kell tennie a miniszterelnök személyére. A Reuters hírügynökség szerint Kaljulaid várhatóan Jüri Ratast, az Észt Centrumpárt vezetőjét bízza meg kormányalakítással.

Az Észt Reformpárt vezetőjét április 5-én bízta meg kormányalakítással az államfő, de a jelöltnek már akkor is kétségei voltak afelől, hogy meg tudja szerezni az ehhez szükséges támogatást. Bár Kallasnak sikerült elnyernie a Szociáldemokrata Párt (SDE) támogatását, nem sikerült megállapodásra jutnia a nemzeti-konzervatív Pro Patria párttal.

A március 3-i választásokon a legtöbb mandátumot az Észt Reformpárt szerezte, szám szerint 34-et, míg az SDE 10 képviselői helyhez jutott, így nem sikerült többséget szerezniük a 101 fős parlamentben. Ezzel szemben a Centrumpárt 26, továbbá a vele koalícióra lépő, radikális jobboldali Észtországi Konzervatív Néppárt (EKRE) 19, valamint a Pro Patria 12 mandátumával többségbe kerülne a parlamentben.

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »