Egyre szorosabb a lengyel-amerikai katonai összefogás

Hat újabb lengyelországi településen állomásoztatnak amerikai katonákat a jövőben – jelentette be pénteken Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter.

„Megállapodtunk hat településben, és tárgyaltunk egy hetedikről” – mondta Blaszczak John Bolton amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadóval közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Bolton a második világháború kitörésének 80. évfordulója alkalmából utazott Lengyelországba. A megemlékezések fő rendezvényén – vasárnap Varsóban – Donald Trump amerikai elnök is részt vett volna, ő azonban lemondta a látogatást a Floridát fenyegető hurrikán miatt. A megemlékezéseken helyette Mike Pince alelnök lesz jelen.

Júniusban Lengyelország megállapodást írt alá az amerikai katonai jelenlét növeléséről, egyebek között annak biztonsági következményeire hivatkozva, hogy Oroszország bekebelezte a dél-ukrajnai Krím félszigetet. A megállapodás értelmében ezerrel növelik a Lengyelországban nem állandó jelleggel állomásozó amerikai katonák létszámát. Az országban a NATO-erők keretében – rotációs rendszerben – átlagosan 4500 amerikai katona állomásozik.

Trump még szorosabbra fűzi barátságát a lengyelekkel

Trump fontolgatja az állandó katonai jelenlétet Lengyelországban

„Lengyelország az Egyesült Államok és a NATO kiemelkedő partnere” – jelentette ki Bolton a sajtóértekezleten, méltatva, hogy Varsó hazai össztermékének több mint 2 százalékát védelmi célokra költi.

Megerősítette, hogy Trump most elmaradó látogatását a lehető legkorábban pótolják. Andrzej Duda lengyel elnök egyik tanácsadója szerint az amerikai elnök várhatóan már a következő hónapokban Varsóba utazik.

Forrás: MTI/Reuters/PAP/EFE

Friss hírek