Ma délután újraindul az olasz politikai fogócska

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kedden délután háromkor mond beszédet a római parlament felsőházában, ezután bizalmatlansági szavazás nélkül is benyújthatja lemondását Sergio Mattarella államfőnek, hivatalosan pontot téve az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga pártja közös kormányzásának végére. Elemzők szerint azonban még meglepetés is bekövetkezhet.

A gyakori kormányválsághoz szokott olaszországi elemzők és a sajtó is csak találgatni tudja a lehetséges forgatókönyveket. Giuseppe Conte felszólalása a szenátusban a Liga augusztus 9-i indítványára válaszol, amellyel az eddigi kormánypárt bizalmatlansági szavazást kezdeményezett. Valójában ennek napirendre tűzését a Liga azóta nem szorgalmazta, ezért Giuseppe Conte beszédét nem fogja feltétlenül bizalmi szavazás követni, hacsak a kormányfő ezt nem kéri.

Róma, 2019. augusztus 13.
Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettesnek, belügyminiszternek gratulálnak pártja szenátorai a beszéde után a szenátus római üléstermében, ahol a kormány elleni bizalmatlansági indítvány tárgyalásának menetrendjéről vitáznak 2019. augusztus 13-án. Salvini szerint új választásokat kell tartani, miután pártja, a Liga augusztus 9-én közölte: bizalmatlansági indítványt terjeszt elő Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ellen. MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami

  • Előzmények:

Salvini előrehozott választást akar Olaszországban

Leghamarabb október közepén lehet az előrehozott olasz választás

Az olasz politikai gyakorlat szerint a kormányfő a parlamentből az államfőhöz járul majd – a római felsőháztól nem messzi Quirinale elnöki palotába -, és benyújtja lemondását.

Ha ez a forgatókönyv valósul meg, Sergio Mattarella államfő szerdától a parlamenti pártok frakcióvezetőivel konzultál: egymás után fogadja őket a legkisebb politikai formációtól a legnagyobbig. Az egyeztetéssel az elnök felméri, hogy a tavaly felállt parlament munkája folytatható-e egy másfajta többséggel, vagy ennek hiányában előrehozott választásokat kell kiírni. A második esetben az államfő a választásokig ideiglenes kormányt bízhat meg.

Hacsak az utolsó pillanatban nem történik újabb fordulat, a tavaly június elsején megszületett M5S-Liga kormány a keddi napon véget ér. Tehát Giuseppe Conte szerdán már nem járul a képviselőház elé, és elmarad az augusztus 22-re kitűzött szavazás is az olasz parlament létszámcsökkentéséről.

Matteo Salvini tíz nappal ezelőtti bizalmatlansági bejelentésekor az előre hozott választások tűntek valószínűnek, de az utóbbi napokban felerősödött az M5S és a balközép Demokrata Párt (PD) közös kormányának lehetősége – annak ellenére is, hogy az M5S a nyilatkozatok alapján nem akar tárgyalni a PD-vel.

A lehetséges megállapodást kezdetben a PD-főtitkára, Nicola Zingaretti is kizárta, később viszont a PD-nek a korábbi főtitkár és miniszterelnök, Matteo Renzi vezette szárnya kerekedett felül, amely inkább az M5S-t választja, mint az urnákban való megmérettetést.

A jelenlegi felmérések az M5S-nek 10 százalékot se jeleznek, a PD-nek viszont 20 százalék feletti eredményt, mégis a két párt együtt a parlament felső- és alsóházában is többséggel bírna a 2018-as parlamenti választásokon kapott mandátumokkal. A felmérésekben jelenleg 36 százalék fölött álló Liga nem bír többséggel a római parlamentben, mivel mandátumai számát a tavalyi parlamenti választásokon szerzett 17,4 százalék határozza meg. Nicola Zingaretti hétfői kijelentése szerint a PD „erős, a következő négy évig tartó” kormányt akar, ami azt jelenti, hogy szigorú feltételekhez köti az M5S-szel való országirányítást.

Az M5S-PD házasságát szorgalmazta Romano Prodi volt olasz balközép kormányfő is, aki úgynevezett „garanciakormány” felállítását javasolta az ország működésének biztosítására. Romano Prodi nevet is adott az új formációnak: Ursula-kormánynak nevezte el Ursula von der Leyenről, az Európai Bizottság új elnökéről, ami Prodi szerint a római kormány Brüsszel iránti elkötelezettségét bizonyítaná.

Elemzők szerint meglepetés is várható, ha a Liga az utolsó pillanatban „visszatáncol”, és minden ellentét dacára az M5S és a Liga mégis ismét közeledik egymáshoz, vagy ha bukik a kormány, de az M5S és a PD mégsem tud megállapodni.

Az olaszországi politikai helyzet a tavaly márciusi parlamenti választások utánit idézi, amikor az M5S, a PD és a Liga közti politikai küzdelem 88 napig tartott. Most azonban sokkal gyorsabban kell megoldást találni az őszi költségvetési időszak közeledtével.

Augusztus 27-ig Rómának az Európai Bizottság olasz biztosjelöltjét is meg kell neveznie.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »