Új mélységbe küldte a jüant a kínai jegybank

A kínai jegybank kedden 89 bázisponttal, 7,0454 jüanra vitte le a kínai deviza jegyzését az amerikai dollárhoz képest, ezzel 11 és fél éve nem látott szintre gyengítette a jüant. A jüan 2008. március 24. óta nem volt ilyen gyenge a dollárral szemben.

A jüan árfolyamgyengülése a múlt hét közepi szerény erősödést kivéve augusztus 1. óta tart. A kínai-amerikai kereskedelmi viszály elmérgesedésének újabb fejezeteként az amerikai pénzügyminisztérium augusztus 5-én hivatalosan devizamanipulátornak minősítette Kínát, 1994 óta először.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Trump még tovább feszítené a húrt Kínával szemben

Kína a jüan gyengítésével válaszolt Trump fenyegetéseire

A döntés azt követően született meg, hogy a kínai hatóságok 11 éve először hagyták a 7 jüan/dollár szint alá gyengülni a nemzeti fizetőeszközt.

A gyengébb jüan árfolyam következtében a kínai árucikkek dollárban számolt ára alacsonyabb lesz, vagyis a büntetővámok ellenére megőrizhetik versenyképességüket az amerikai piacon, miközben a Kínába irányuló amerikai import a dollár jüannal szembeni drágulása miatt visszaeshet.

A jüan 2015-ben 6 százalékkal, 2016-ban további 6,7 százalékkal gyengült a dollárral szemben. 2017-ben a jüan 6,2 százalékkal erősödött, 2018-ban viszont ismét 5,1 százalékkal gyengült a dollárhoz képest.

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »