Külföldi diplomaták: Trump jó eséllyel megnyeri a 2020-as elnökválasztást

Külföldi diplomaták Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök ismételt győzelmére számítanak a 2020-as választásokon – összegezte tapasztalatait vasárnap közölt riportjában a Politico című lap.

A lap mintegy 20 külföldi diplomatával és elemzővel folytatott beszélgetéseket, és ezek alapján megállapította: elsöprő többségük arra számít, hogy Trump további négy évig a Fehér Házban marad. Nem egy diplomata még a második Trump-kormány tagjainak összetételét is latolgatta.

Erről a témáról nincs megbízható tudományos felmérés, de külföldi tisztségviselők a diplomácia szabályai miatt nem is vennének részt ilyen jellegű felmérésben – jegyezte meg a Politico, majd hangsúlyozta, hogy a megkérdezettek közül senki nem akarta még csak felvetni sem, hogy Trump elveszíti a választásokat. Ehelyett Donald Trump és kormányzata előnyeit hangoztatták.

A diplomaták és az elemzők Trump várható győzelmének három elemét említették: ő a hivatalban lévő elnök, az amerikai gazdaság igen erős, illetve a demokratáknak nincs olyan határozott jelöltje, aki kihívást intézhetne ellene.

Monaca, 2019. augusztus 14.
Donald Trump amerikai elnök beszédet mond a Shell olaj- és gázipari vállalat új, Pennsylvania Petrolkémiai Komplexumában a Pennsylvania állambeli Monacában 2019. augusztus 13-án.
MTI/AP/Susan Walsh

A Politico szerint az elnökválasztás eredményével kapcsolatos várakozások befolyásolhatják azt is, hogy az Egyesült Államok szövetségesei és ellenfelei hogyan viszonyulnak a Trumppal és az amerikai kormányzattal folytatott jelenlegi tárgyalásokhoz. „Míg Kína és Irán megpróbál kivárni, több külföldi tisztségviselő is arra figyelmeztet, oktalanság lenne arra számítani, hogy Trump veszít 2020-ban” – írta a lap. Hozzátette: a megkérdezettek azzal is érveltek, hogy amennyiben Trump mégis veszítene, politikája és nézetei ennek ellenére hosszú évekre meghatározhatják az Egyesült Államok külpolitikáját.

A Politico szerint az Egyesült Államokban dolgozó külföldi nagykövetségek már a 2020 utáni időszakra készülnek, bár hozzátették, hogy képviseletüknek minden lehetőségre fel kell készülnie.

Egyes diplomaták szerint a külpolitikában nem jelentene nagy különbséget, hogy Trump győz-e vagy veszít, ugyanis néhány demokrata párti elnökjelölt-aspiráns Trumpéhoz hasonlóan az izolacionista (elszigetelődő) politika hívének mutatta magát. Trumpnak a „tisztességes kereskedelemre” vonatkozó elképzelései nem nagyon különböznek két demokrata párti elnökjelölt-aspiráns, Bernie Sanders vermonti és Elizabeth Warren massachusettsi szenátor álláspontjától.

„Trump nem elszigetelt jelenség. Kampányában és elnöksége idején is éppen arra ad választ, amit az amerikaiak éreznek. Nagyon gyakran realitás az a csalódottság, amelynek hangot ad, és az a panasz, amelyre válaszolt a kampányában” – fogalmazott egy európai diplomata.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »