Korlátozni próbálják a tüntetéseket a hongkongi repülőtéren

Bírósági határozattal próbálja korlátozni a működését megbénító tüntetést a hongkongi nemzetközi repülőtér, ahol több száz járatot töröltek az elmúlt két napban – írta internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Az ideiglenes bírósági határozat értelmében a hongkongi repülőtéren tüntetőknek tilos megzavarniuk vagy akadályozniuk az intézmény működését, és csupán az arra kijelölt helyen tartózkodhatnak.

Szerda reggel több tucat, az elmúlt napokban törölt járat szállhatott fel a repülőtérről, bár még ezen a napon is 51 kimenő, és 61 bejövő járatot töröltek.

Kedd délután tiltakozók egy csoportja elfoglalta az induló járatok terminálját, valamint elfogtak és bántalmaztak egy általuk kínai ügynöknek vélt férfit, mire a rohamrendőrség gumibotokkal és paprikaspray-vel oszlatta fel a tömeget. A SCMP beszámolója szerint a demonstrálók a Kínai Kommunista Párt szócsövének tartott Global Times angol nyelvű lap egyik újságíróját is bántalmazták.

Hongkong, 2019. augusztus 13.
A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet visszavonását követelő tüntetők megszállva tartják a hongkongi Csek Lap Kok Nemzetközi Repülőteret 2019. augusztus 13-án. A hónapokkal ezelőtt kezdődött, egyre hevesebbé váló tiltakozáshullám részeként folytatott ülőtüntetés ötödik napja tart a repülőtéren, emiatt több mint 300 járatot törölt a Kína különleges közigazgatási övezeteként működő város repterének vezetése.
MTI/AP/Vincent Thian

Nem mindenki jár rosszul

A hongkongi nemzetközi repülőtér működésének napok óta tartó fennakadásából a szomszédos kínai metropoliszok repülőterei előnyt kovácsolhatnak maguknak – írta a SCMP. A dél-kínai Kuangtung tartományban található Kanton és a Hongkonggal szomszédos Sencsen légikikötői éppen olyan fejlesztéseket hajtanak végre, amelyek révén jobban bekapcsolódhatnak a nemzetközi légiközlekedésbe. Kuangtung tartomány júliusban kiadott kormányzati terve szerint Sencsen a régió kapujának szerepét fogja betölteni, a Gyöngy-folyó deltatorkolatának legfontosabb légiközlekedési központja lesz.

A sencseni Paoan Nemzetközi Repülőtér – amely alig kétórás autóútra fekszik a hongkongi repülőtértől – áprilisban kapott engedélyt egy harmadik kifutópálya építésére, amellyel utasforgalmát a tavalyi 49 millióról évi 80 millióra bővítheti. A világ egyik legforgalmasabbjának számító hongkongi repülőtér utasforgalma a múlt évben 74,7 millió volt. A sencseni repülőtér a tervek szerint a jelenlegi 50 helyett kétszer annyi külföldi célállomásra indít majd járatokat.

Kedden, a hongkongi repülőtér második napja tartó leállása nyomán a sencseni légikikötő részvényeinek ára 10 százalékkal emelkedett, ezzel elérve a napi limitet. A kantoni Pajjün Nemzetközi Repülőtér részvényei pedig 5 százalékkal növelték értéküket.

A Hongkongban hónapok óta tartó tüntetéshullámot a már felfüggesztett, de egyelőre vissza nem vont, a kiadatási törvény módosítását célzó törvénytervezet váltotta ki, de fokozatosan általános kormányellenes tiltakozássá alakult. A demonstrálók a törvénytervezet visszavonása mellett már többek között Carrie Lam kormányzó lemondását, valamint a tüntetőkkel szembeni rendőrségi akciók kivizsgálását követelik.

Elhalványulóban a hongkongi tüntetések üzenete

Merre tart Hongkong amióta visszaadták Kínának?

Forrás: MTI

Friss hírek