Eddig 60 ezer ukrán jelentkezett orosz állampolgárságért

Több mint 60 ezren folyamodtak orosz állampolgárságért a délkelet-ukrajnai Donyec-medencéből, ezt eddig több mint 25 ezren kaptak meg közülük – közölte az orosz belügyminisztérium csütörtökön Moszkvában.

Valentyina Kazakova, a tárca migrációügyi főosztályvezetője újságíróknak elmondta: mintegy 3 millió ukrán állampolgár lehet jogosult arra, hogy éljen az egyszerűsített honosítás lehetőségével. Kifogásolta, hogy az ukrán ügyészség kihallgatásra idézi be az igénylőket.

Vlagyimir Putyin április 24-én adott ki rendeletet, amely az orosz állampolgárság megadását eredetileg a Donyec-medencének csak a szakadárok által felügyelt részének lakói számára könnyítette meg, humanitárius indokokra hivatkozva. Ezt később kiterjesztette a Krímet és Szevasztopolt a félsziget Ukrajnától történt orosz elcsatolása, 2014. március 18. előtt elhagyó ukrán állampolgárokra, majd július 17-én Donyeck és Luhanszk megye összes lakosára is.

Egyre több ukrán kaphat orosz állampolgárságot

Az orosz elnök április végén azt hangoztatta, hogy Oroszország nemcsak a szakadár „népköztársaságok”, hanem egész Ukrajna lakói számára kész megkönnyíteni az orosz állampolgárság megszerzését. A gyakorlatot az ukrán belügyminisztérium törvénytelennek minősítette, az EU pedig júniusban közölte, hogy nem fogja elismerni a könnyített honosított eljárás keretében kiadott orosz útleveleket.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden rendeletet írt alá, amelyben utasította a kijevi kormányt, hogy dolgozzon ki egy törvényjavaslatot az ukrán állampolgárság megszerzésének egyszerűsítéséről azon külföldiek számára, akik részt vettek Ukrajna védelmében folytatott harci cselekményekben, valamint olyan orosz állampolgároknak, akiket hazájukban politikai üldöztetés fenyeget.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Zelenszkij rendeletét Ukrajna, Putyinét pedig Oroszország belügyének minősítette.

Forrás: MTI

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »