A skótok támogatásával készülhet az előrehozott választásra a Munkáspárt

A brit Munkáspárt egyik magas rangú politikusa szerint kormányra kerülésük esetén nem akadályoznák meg a Skócia függetlenségéről tartandó újabb népszavazást.

John McDonnell az edinburghi Fringe fesztiválon beszélt erről szerdai tudósítások szerint. A parlamenti ellenzék legfőbb erejét alkotó Labour árnyékkormányának pénzügyminiszter-jelöltje azt mondta, a népszavazással kapcsolatos döntéseket a skóciai parlamentre bíznák. A politikus az LBC rádiónak is beszélt az újabb népszavazás lehetőségéről.

„A skóciai parlamentre és a skótokra kell bízni a döntést. Majd ők eldöntik, akarnak-e újabb referendumot. Mi nem akadályoznánk, hagynánk, hogy a skótok döntsenek. Ez a demokrácia” – fogalmazott, de elismerte, hogy a párton belül vannak más vélemények is.

John McDonnell kijelentései ellentmondanak Richard Leonard – a Munkáspárt skóciai vezetője – korábbi álláspontjának, aki kijelentette, hogy kormányra kerülésük esetén nem adnának lehetőséget az edinburghi parlamentnek az újabb népszavazásra.

A Munkáspárt álláspontja annak fényében változhatott meg, hogy Boris Johnson hatalomra kerülésével és a Brexit-határidő közeledésével ismét megnőtt az előrehozott választások kiírásának esélye. Ha ezen a Munkáspárt a Skót Nemzeti Párt támogatásával tud elindulni, van esély rá, hogy leváltsák a jelenlegi Konzervatív brit kormányt.

A skót kormány május végén terjesztette be a helyi parlamentben a törvénycsomagot, amelynek célja az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásának jogszabályi előkészítése. A referendum kiírásához azonban a brit kormány hozzájárulása is szükséges.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Ian Murray, a több mint 30 éve munkáspárti Edinburgh South választókerület parlamenti képviselője elítélte John McDonnell szavait.

„Végtelenül felelőtlen kijelentések ezek, és a párt értékeinek elárulását jelentik. A Munkáspárt internacionalista párt, amely a szolidaritás víziójára épült, és soha nem lenne szabad az emberek és a közösségek megosztására törekvő nacionalisták kegyeit keresni, legyen szó akár a Brexitről, akár a skót függetlenségről” – hangoztatta.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skócia elszakadására törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője viszont üdvözölte John McDonnell álláspontját.

„Ez a bázisdemokrácia” – írta a Twitter közösségi portálon. Bejegyzésében észszerűnek nevezte a munkáspárti politikus szavait, rámutatva, hogy a felmérések szerint a Labour-szavazók 40 százaléka támogatja a függetlenséget.

A skót miniszterelnök többször is azt mondta, hogy még a következő skóciai parlamenti választások előtt, vagyis 2021-ig ismét népszavazást kell tartani a skót függetlenségről, ha Skóciát – ahol a túlnyomó többség az EU-ban maradásra voksolt – akarata ellenére kiléptetik az Európai Unióból. A politikus a The Guardian című brit lap keddi számában megjelent interjújában hozzátette, 2020 második felét tartaná megfelelő időpontnak.

Edinburgh, 2019. július 29.
Boris Johnson brit (b) és Nicola Sturgeon skót miniszterelnök megbeszélést folytat a skót kormányfői rezidencián, az edinburghi Bute Házban 2019. július 29-én.
MTI/EPA/GETTY IMAGES/Duncan McGlynn

A legfrissebb felmérések szerint a skótok többsége, 52 százaléka a függetlenségre szavazna az újabb népszavazáson, és 47 százalékuk támogatja, 45 százalékuk pedig ellenzi, hogy Nicola Sturgeon terveinek megfelelően két éven belül újabb referendumot tartsanak. Az 52 százalékos támogatottság a függetlenségpártiak legnagyobb előnye 2016 júniusa, vagyis a brit európai uniós tagságról tartott népszavazás óta.

Skóciában 2014-ben tartottak népszavazást a függetlenné válásról, a többség, 55 százalék azonban arra szavazott, hogy Skócia maradjon az Egyesült Királyság része.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

50 forint lesz a visszaváltható palackok és fémdobozok betétdíja

A tervek szerint kötelező átvételt írnak elő a 400 négyzetmétert meghaladó eladótérrel rendelkező élelmiszer-értékesítőknek, forgalmazóknak az ezer főnél nagyobb népességű településeken. A visszaváltási díj 50 forint lesz az egyszeri felhasználásra alkalmas csomagolások, és a gyártók által meghatározott összegű a többször használható csomagolások esetében.

Read More »

Az EU a magyarok és a lengyelek nélkül is továbbviszi a migrációs paktumot

Nancy Faeser német belügyminiszter megerősítette, hogy a Tanácsban politikai megállapodás született csütörtökön az úgynevezett válságrendeletről. Magyarország és Lengyelország jelezte, hogy nem áll mellé, rajtuk kívül más állam nem nyilvánított negatív véleményt. Ebben a tekintetben feltételezzük, hogy ez a politikai megállapodás érvényes. - jelentette ki.

Read More »