Újra napirenden a skót függetlenségi népszavazás

Beterjesztette szerdán az edinburghi parlamentben a skót kormány azt a törvénycsomagot, amelynek célja az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásának jogszabályi előkészítése.

A tervezet nem tartalmaz időpontot, Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője azonban már a múlt hónapban közölte, hogy még a következő skóciai parlamenti választások előtt, vagyis 2021-ig ismét népszavazást kell tartani a skót függetlenségről, ha Skóciát akarata ellenére kiléptetik az Európai Unióból.

Skót zászlókat lengetnek skót függetlenségpárti tüntetők Glasgowban, 2019. május 4-én. MTI/EPA/Robert Perry

A referendum kiírásához a brit kormány hozzájárulása is szükséges, és London már jelezte, hogy nem fogja jóváhagyni az újabb skót függetlenségi népszavazást – a skót kormány ennek ellenére szerdán beterjesztette az előkészítő tervezetet.

Nicola Sturgeon ehhez fűzött szerdai nyilatkozatában úgy fogalmazott: a demokrácia meggyalázása lenne, ha London megpróbálná útját állni az újabb népszavazásnak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »