50 millió eurós sürgősségi humanitárius segély Kelet-és Közép Afrikának

Az Európai Bizottság 50 millió eurós (mintegy 16 milliárd forint) sürgősségi humanitárius segély folyósításáról döntött a Kelet- és Közép-Afrika négy országában jelentkező, elhúzódó aszály okozta élelmiszerhiány és más ellátási gondok enyhítésére – közölte a brüsszeli testület szerdán.

Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos közölte, a főként élelmiszerellátásra szánt uniós támogatás a tartós aszály érintettjeinek megélhetését segíti.
A segélycsomagból származó finanszírozásból Szomáliába 25 millió euró, Etiópiába 20 millió euró, Kenyába 3 millió euró, valamint Ugandába 2 millió euró támogatás jut.

Az uniós hozzájárulás sürgős élelmiszer-beszerzést, az alapvető egészségügyi szolgáltatások nyújtását és a súlyos alultápláltság kezelését teszi lehetővé az ötévesnél fiatalabb gyermekek, valamint a terhes nők és a szoptató anyák esetében. Javítja továbbá a hozzáférést az emberi fogyasztásra szánt ivóvízhez, és segíti az állatok itatását. Az EU-támogatás ezenkívül hozzá fog járulni az aszály által leginkább sújtott területeken tevékenykedő humanitárius ügynökségek munkájához.

                              Menekülttábor a Közép-afrikai Köztársaság fővárosának repülőtere mellett 2014-ben

Az éhínség megelőzését célzó, a régió országainak 2018 óta folyósított humanitárius hozzájárulás a szerdán megítélt támogatással együtt 366,5 millió eurót tesz ki – tette hozzá az uniós biztos.

Két egymást követő, esőben szegény időszak után az idei tartós szárazság csaknem 13 millió ember megélhetését fenyegeti a régióban. A 2016-os és a 2017-es súlyos aszályt követően sem az állattenyésztésből élő háztartások, sem pedig a legelők, sem az állatállomány nem volt képes regenerálódni. Az élelmiszerárak jelentősen megemelkedtek, megnehezítve a szegény háztartások számára, hogy hozzáférjenek az alapvető élelmiszerkészletekhez. Az alultápláltság becslések szerint több mint 4 millió gyermeket és körülbelül 3 millió terhes nőt, illetve szoptatóanyát érint a régióban – közölte az uniós bizottság.

Forrás: MTI

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek