Kína most már nagyon szeretné, ha rendeződne a hongkongi helyzet

A rend mielőbbi helyreállítását és az erőszakos események elkövetőinek felelősségre vonását sürgette a kínai kormány a hongkongi tüntetéshullám kapcsán tartott hétfői sajtótájékoztatóján Pekingben.

Hszü Lu-jing, a kínai kormányzat alá tartozó Hongkong és Macao ügyeiért felelős hivatal egyik szóvivője úgy fogalmazott: az elmúlt hónapok megmozdulásai súlyosan kikezdték a terület stabilitását és jólétét, ezért – hangsúlyozta – a hongkongi vezetés elsődleges feladata, hogy a törvényeknek megfelelően megbüntesse az erőszakos és illegális cselekmények elkövetőit, és a lehető leggyorsabban helyreállítsa az üzleti tevékenység számára szükséges stabil környezetet.

A hongkongi sajtó az esemény kapcsán kiemelte: a pekingi vezetés most először tartott sajtótájékoztatót hongkongi ügyekkel kapcsolatban azóta, hogy a város 1997-ben visszakerült Kínához a brit gyarmati fennhatóság alól.

A szóvivő megerősítette Peking korábbi állásfoglalását, miszerint továbbra is támogatják Carrie Lam hongkongi kormányzót, akinek tiszteletben tartják a döntését a tüntetéshullámot kirobbantó, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet tárgyalásának felfüggesztéséről, annak ellenére, hogy a demonstrálók közül sokan Lam lemondását követelik.

Jang Kuang, a hivatal másik szóvivője elmondta: a hongkongi kormányzatnak arra kell törekednie, hogy a gazdasági fejlődés előmozdításával megoldást nyújtson a fiatalok életszínvonallal és karrierkilátásokkal kapcsolatos problémáira. Jang a hongkongi eseményekről alkotott külföldi állásfoglalásra is kitért: szerinte egyes nyugati országokból néhányan felelőtlen megjegyzéseket tettek. Hozzátette: az a szándékuk, hogy Hongkongból problémát csináljanak Kína számára, és ezzel nehézségeket állítsanak az ország fejlődése elé.

A múlt hét végén mindkét nap demonstrációkat tartottak Hongkongban. Vasárnap a tüntetők a kínai kormányzat helyi képviseleti irodájának közelében csaptak össze a rendőrökkel. Az irodának helyet adó épületet egy héttel korábban egy csoport tiltakozó körbekerítette, a falakra provokatív feliratokat firkáltak, a kifüggesztett kínai nemzeti jelképekre pedig festékbombát dobtak. Peking álláspontja szerint az eset kihívást jelent a központi kormányzat fennhatóságára nézve.

Hongkong, 2019. július 28.
Könnygázgránátot dob vissza a rendőrök felé egy tüntető, aki társaival az egy héttel korábbi tüntetésen történt erőszakcselekmények és a rendőrség azzal kapcsolatos, elégtelennek tartott intézkedései miatt tiltakozik Hongkongban 2019. július 28-án.
MTI/AP/Vincent Yu

A hongkongi rendőrség egy hétfőn közzétett nyilatkozatban arról számolt be, hogy a vasárnapi demonstráció kapcsán 49 “radikális tüntetőt” vettek őrizetbe. A nyilatkozatban a rendőrség kiemelte: a tiltakozók egyre erőszakosabbá válnak.

A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet – amelyet Carrie Lam hongkongi kormányzó a tüntetések nyomására július 9-én “halottnak” nyilvánított, de továbbra sem vont vissza -, lehetővé tette volna, hogy az egyébként különleges közigazgatási státuszt élvező Hongkong olyan feleknek – köztük Kínának és Tajvannak – adhasson ki gyanúsítottakat, amelyekkel eddig nem volt kiadatási egyezménye.

A tervezet ellenzői attól tartanak, hogy Peking visszaélne a lehetőséggel, és a politikai menekültek ellen használná fel. A bírálók megkérdőjelezik a kínai igazságszolgáltatás tisztességét és átláthatóságát. Sokan Peking növekvő befolyását, és ezzel párhuzamosan Hongkong demokratikus jellegének további csorbítását látják a törvénytervezetben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek