A leköszönő brit kormányfő utolsó parlamenti vitanapja

Utolsó parlamenti vitanapján vett részt miniszterelnökként Theresa May szerdán, megerősítve ugyanakkor, hogy nem távozik a politikából.

May a képviselői kérdések és azonnali kormányfői válaszok szerda délutánonként esedékes heti alsóházi órájában kijelentette: délután felkeresi II. Erzsébet királynőt, akinek formálisan benyújtja lemondását, de utána folytatja munkáját az angliai Maidenhead város parlamenti képviselőjeként a kormányzó Konzervatív Párt frakciójának hátsó padsoraiban.

A három legutóbbi brit kormányfő közül kettő, Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnök és David Cameron, May közvetlen konzervatív párti elődje egyaránt idő előtt távozott posztjáról, mindketten úgy, hogy nem szenvedtek választási vereséget, és mindketten visszaadták képviselői mandátumukat is, kivonulva a brit politikából.
Blair közvetlen utódja, Gordon Brown, akinek vezetésével a Munkáspárt – a legnagyobb brit ellenzéki erő – a 2010-es választásokon alulmaradt a konzervatívokkal szemben, veresége után lemondott a pártvezetői tisztségről, de még öt évig parlamenti képviselő maradt.

Theresa Mayt szerda délután egykori külügyminisztere, London volt polgármestere, Boris Johnson váltja a miniszterelnöki tisztségben, miután a Konzervatív Párt tagsága őt választotta a párt vezetőjévé May utódjaként.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt jelenlegi vezetője a szerdai alsóházi vitanapon kijelentette, hogy Boris Johnsonnak semmiféle választói felhatalmazása nincs. Corbyn megkérdezte, hogy Theresa May ennek alapján egyetért-e a Munkáspárttal abban, hogy Johnsonnak parlamenti választást kell kiírnia, May azonban határozott nemmel válaszolt.
A szerdai vita végén Theresa May elmondta: tanácsadóinak adatai szerint miniszterelnöksége három évében 140 órányi alsóházi vitán vett részt és több mint 4500 képviselői kérdésre válaszolt.

Kijelentette: ezentúl ő is képviselői kérdéseket fog feltenni. Könnyeivel küszködve, búcsúzásként hozzátette: további munkásságának legfőbb hajtóereje a választókerületének tagjaival szembeni felelőssége.
Theresa May ezután a képviselők tapsa közepette elhagyta az alsóházi üléstermet.

A leköszönő brit kormányfő május végén jelentette be, hogy távozik a Konzervatív Párt és a kormány éléről.
Ennek elsődleges oka az, hogy jóllehet May kormánya tavaly novemberben megállapodást kötött az unióban maradó huszonhét tagállam vezetőivel a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről, a brit parlament azonban ezt azóta háromszor is elutasította.

Boris Johnson szerdán késő délután keresi fel a londoni Buckingham-palotában a királynőt, akitől kormányalakítási megbízást kér, és ettől a pillanattól fogva ő lesz Nagy-Britannia 55., a 93 esztendős uralkodó tizennegyedik miniszterelnöke.

Forrás: MTI

  • Kapcsolódó cikkeink:

Felkapott hírek

Friss hírek

Csökkenő eredményről számolt be a Tesco

A Tesco adózás előtti eredménye a februárral véget ért 2020-2021-es pénzügyi évben, elsősorban a koronavírus-járvány okozta kiesések és többletköltségek miatt csökkent. Szerdai beszámolójában a cég közölte, hogy közép-európai részlege is megszenvedte a járvány hatásait.

Read More »