Friss hírek

Egyre népszerűbb az új ukrán elnök pártja

A Szocisz közvélemény-kutató központ és az Ukrajna Választóinak Bizottsága által közösen végzett, pénteken közzétett közvélemény-kutatás szerint Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök Nép Szolgája (Szluha Narodu) nevű pártjának népszerűsége már 51,3 százalékra növekedett a biztos választók körében.

A május 29. és június 6. között négyezer fő személyes megkeresése útján – “face-to-face” – végzett felmérés eredménye alapján Petro Porosenko volt elnök újjáalakult pártja, az Európai Szolidaritás, feljött a második helyre. A párt most 9,5 százalékos támogatottságon áll azok körében, akik már eldöntötték, melyik pártra szavaznak, és biztosra mondták, hogy részt vesznek a július 21-én tartandó előrehozott parlamenti választáson.

Mögötte szorosan – 9,2 százalékkal – a harmadik helyen áll a Viktor Medvedcsuk, Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasa által irányított, Moszkva-barát politikusokból álló Ellenzéki Platform – Életért nevű párt, a negyediken pedig a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza (Batykivscsina) párt, 8,7 százalékkal.

Hajszálpontosan az ötszázalékos bejutási küszöbön áll Ihor Szmesko volt SZBU-főnök Erő és Becsület nevű pártja, míg a Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes, az Okean Elzy együttes frontemberének Hang (Holosz) elnevezésű pártja 4,9 százaléknyi támogatóval bír.

Ukrajnában vegyes választási rendszer van, a 450 fős parlament képviselőinek felét pártlistákról, a másik felét pedig egyéni körzetek jelöltjeiből választják meg.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek