Abe Sindzó pártja nyerte a választást Japánban, de nincs meg a kétharmad

Az NHK japán közszolgálati műsorszolgáltató által közölt előzetes eredmények szerint megtartotta felsőházi többségét Abe Sindzó japán miniszterelnök kormányzó Liberális Demokrata Pártja és koalíciós partnere a vasárnapi választáson, de kétharmados többségre nem sikerült szert tennie.

Az LDP és koalíciós partnere, a Komeito Párt 69 felsőházi mandátumot szerzett abból a 124-ből, amelynek sorsáról voksoltak. Ez – a már meglévő képviselői helyekkel együtt – többséget jelent majd a 245 fős felsőházban.

Mindazonáltal kétharmados többségre lenne szükség ahhoz, hogy el tudják indítani a második világháború után született pacifista alkotmány módosítását, de a kormánykoalíció (szövetségeseivel együtt) összesen csak 76 mandátumhoz juthat, miközben a kétharmadhoz 85 mandátum elnyerése kellene.

Abe Sindzó azt mondta: pártja győzelmének aránya azt mutatja, hogy a választók szeretnének vitát nyitni az alkotmány módosításáról. „Az időzítés még nem világos, de még a hivatali időm alatt szeretném megvalósítani az alkotmányreformot” – mondta a japán kormányfő.

Tokió, 2019. július 21.
Abe Sindzó japán miniszterelnök, a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LPD) elnöke (k) a parlamenti felsőház képviselőválasztásán induló LPD-jelöltek kampányzáró rendezvényén Tokióban 2019. július 20-án.
MTI/EPA/Majama Kimimasza

Az 1947-es alkotmányon még soha nem változtattak, ha ez megtörténne, az szimbolikus jelentőségű volna. Az alkotmány 9. cikke kimondja, hogy az országnak nem lehet hadserege, hanem csak „önvédelmi hadereje”. Ez a fegyveres erő a megalakulása óta nem vett részt tényleges harccselekményekben, legfeljebb külföldi békefenntartó bevetésekben. A közvélemény megosztott abban, hogy meg kell-e ezt változtatni, az ellenzők ugyanis azt mondják: ha az országnak számottevő hadereje lesz, akkor az Egyesült Államok könnyebben bele tudja majd vonni saját nemzetközi konfliktusaiba.

Az alkotmány bármiféle módosításához kétharmados támogatás kell a törvényhozás mindkét házában. Az LDP-vezette koalíciónak az alsóházban megvan a kétharmados többsége.

Abe 2012 decemberében azzal az ígérettel lett miniszterelnök, hogy felpörgeti a gazdaságot és megerősíti az ország védelmi képességét. Azóta pártjának öt alkalommal sikerült győzelmet aratni országos választásokon, részben az ellenzék széttöredezettségének köszönhetően. A Japán Alkotmányos Demokrata Párt (CDPJ), a legnagyobb ellenzéki párt ugyan némileg erősödött a vasárnapi választáson, de az exit poll szerint támogatottsága továbbra is eltörpül az LDP-é mellett.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »