Jönnek az újabb Irán elleni amerikai szankciók

Washington újabb szankciókat vezet be Irán ellen – jelentette be szerdán Brian Hook, az Egyesült Államok iráni különmegbízottja a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab televízióban. Hook magyarázata szerint amennyiben Washington eredményeket akar elérni Teheránnal, előbb nyomást kell rá gyakorolnia.

Az al-Arabíjja nevű, szaúdi tulajdonú televíziónak adott nyilatkozatában a különmegbízott azt is elmondta, Donald Trump amerikai elnök “rendkívül elégedett” a washingtoni nyomásgyakorlással, és tudja, hogy a rezsim nagy nehézségekkel küzd, emiatt pedig egyre sebezhetőbbé válik. Hook hangsúlyozta, hogy a múltban Teherán túl sok tárgyalási lehetőséget utasított vissza, és jelenleg semmiféle színfalak mögötti párbeszéd nem zajlik Irán és az USA között.

A különmegbízott megismételte azt is, hogy Washington igyekszik megszerezni a kongresszus jóváhagyását egy Iránnal kötendő új egyezséghez. A tervek szerint ez helyettesítené a 2015-ben megkötött többhatalmi atomalkut, amelyet 2018 májusában Trump egyoldalúan felmondott, és újból büntetőintézkedéseket rendelt el az iszlám köztársasággal szemben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Hook szerint egyébként a Perzsa(Arab)-öböl országai közösen sokkal hatékonyabban tudnának fellépni Iránnal szemben. Washington régóta igyekszik összebékíteni Szaúd-Arábiát, Bahreint és az Egyesült Arab Emírségeket Katarral, amely ellen a szomszédai 2017 júniusában hirdettek bojkottot azzal az indokkal, hogy Doha támogatja a terrorizmust és túl szorosak a kapcsolatai Iránnal.

Az Egyesült Államok legnagyobb térségbeli katonai támaszpontja a katari al-Udeid bázis, és a Fehér Ház többször jelezte: Katarra is számít egy Irán-ellenes régiós koalícióban. Kedden Tamím bin Hamad ász-Száni katari emír Washingtonba látogatott, ahol megbeszéléseket folytatott többek közt az elnökkel és Mark Esper ügyvezető védelmi miniszterrel.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Különmegbízottat nevezett ki a Nyugat-Balkánra Boris Johnson

Boris Johnson brit miniszterelnök kinevezett egy nyugat-balkáni ügyekért felelős különmegbízottat annak jeléül, hogy az Egyesült Királyság elkötelezett a régió stabilitása és prosperitása iránt. A nyugat-balkáni politikai helyzetet a NATO külügyminisztereinek rigai találkozóján, valamint a G7 külügyminiszterek liverpooli találkozóján is megvitatják majd.

Read More »

Leave a Reply