Jönnek az újabb Irán elleni amerikai szankciók

Washington újabb szankciókat vezet be Irán ellen – jelentette be szerdán Brian Hook, az Egyesült Államok iráni különmegbízottja a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab televízióban. Hook magyarázata szerint amennyiben Washington eredményeket akar elérni Teheránnal, előbb nyomást kell rá gyakorolnia.

Az al-Arabíjja nevű, szaúdi tulajdonú televíziónak adott nyilatkozatában a különmegbízott azt is elmondta, Donald Trump amerikai elnök „rendkívül elégedett” a washingtoni nyomásgyakorlással, és tudja, hogy a rezsim nagy nehézségekkel küzd, emiatt pedig egyre sebezhetőbbé válik. Hook hangsúlyozta, hogy a múltban Teherán túl sok tárgyalási lehetőséget utasított vissza, és jelenleg semmiféle színfalak mögötti párbeszéd nem zajlik Irán és az USA között.

A különmegbízott megismételte azt is, hogy Washington igyekszik megszerezni a kongresszus jóváhagyását egy Iránnal kötendő új egyezséghez. A tervek szerint ez helyettesítené a 2015-ben megkötött többhatalmi atomalkut, amelyet 2018 májusában Trump egyoldalúan felmondott, és újból büntetőintézkedéseket rendelt el az iszlám köztársasággal szemben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Hook szerint egyébként a Perzsa(Arab)-öböl országai közösen sokkal hatékonyabban tudnának fellépni Iránnal szemben. Washington régóta igyekszik összebékíteni Szaúd-Arábiát, Bahreint és az Egyesült Arab Emírségeket Katarral, amely ellen a szomszédai 2017 júniusában hirdettek bojkottot azzal az indokkal, hogy Doha támogatja a terrorizmust és túl szorosak a kapcsolatai Iránnal.

Az Egyesült Államok legnagyobb térségbeli katonai támaszpontja a katari al-Udeid bázis, és a Fehér Ház többször jelezte: Katarra is számít egy Irán-ellenes régiós koalícióban. Kedden Tamím bin Hamad ász-Száni katari emír Washingtonba látogatott, ahol megbeszéléseket folytatott többek közt az elnökkel és Mark Esper ügyvezető védelmi miniszterrel.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »