A rendezetlen Brexitre való alapos felkészüléssel kampányol Jeremy Hunt

A brit külügyminiszter szerint átfogó tervet kell készíteni arra az esetre, ha az Európai Unió nem hajlandó újratárgyalni a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodást, és emiatt Nagy-Britannia rendezetlen módon lép ki az EU-ból. Hétfői beszédében Jeremy Hunt hangsúlyozta: a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogai garantáltak, bármilyen formát öltsön is a Brexit.

Hunt hivatali elődjével, Boris Johnson volt külügyminiszterrel verseng a kormányzó Konzervatív Párt vezetői tisztségéért. A párt új vezetője lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke a távozó Theresa May utódjaként.

Jeremy Hunt a Policy Exchange nevű londoni politikai kutatóműhely hétfői rendezvénye szónokaként kijelentette: az EU-val novemberben elért, a londoni alsóház által háromszor is visszautasított Brexit-megállapodás újratárgyalása nem lesz könnyű, de nem is lehetetlen.

Közölte azonban, hogy ha ő lesz az új brit miniszterelnök, első munkanapján utasítást ad a rendezetlen kilépésre kezdett felkészülés felgyorsítására, arra az esetre, ha az EU mégsem lenne hajlandó a kilépési feltételrendszer újratárgyalására. (Az Európai Unió folyamatosan és egyértelműen jelzi hivatalos nyilatkozataiban, hogy a brit kilépés feltételeit rögzítő 585 oldalas megállapodást nem lehet újratárgyalni.)

Hétfői beszédében Hunt kijelentette: ha őt választják miniszterelnökké, mindegyik minisztériumnak azonnal úgy kell átállítania működését, mintha máris eldőlt volna, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnik meg a kilépés jelenleg érvényes október 31-i határnapján.

A brit külügyminiszter szerint a minisztériumok alkalmazottai augusztusban nem mehetnek szabadságra. Emellett az ő elnökletével létrejön egy külön kormányzati munkacsoport a megállapodás nélküli Brexit esetére, ugyanolyan döntési jogkörökkel, mint amelyek a brit kormány különleges helyzetekben ülésező tanácskozó testületét (COBRA) megilletik.

Hunt szerint e testület egyik fő feladata a pénzügyi segítség előkészítése azoknak az ágazatoknak, amelyek az EU-val kereskednek, és megállapodás nélküli Brexit esetén e kereskedelmi forgalmat vámok terhelnék. Az ellátás folyamatosságának biztosítására a bizottság olyan infrastrukturális beruházásokat is elrendel, amelyek a kikötői konténerkapacitások drámai növelését célozzák.

Birmingham, 2019. június 22.
Jeremy Hunt brit külügyminiszter, a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőjelöltje beszél a párt gyűlésén Birminghamben 2019. június 22-én. A távozó Theresa May miniszterelnök pártvezetői tisztségéért ő és Boris Johnson volt külügyminiszter maradtak versenyben.
MTI/EPA/Andy Rain

Jeremy Hunt kijelentette azt is, hogy miniszterelnöksége esetén a pénzügyminisztérium már a nyári parlamenti szünet utáni első szeptemberi munkahétre készenléti költségvetést állít össze a megállapodás nélküli Brexit esetére, és ennek egyik központi eleme a társasági adó jelentős csökkentése lesz, mégpdig az üzleti szektor támogatása végett.

E költségvetésen belül a brit halászati és mezőgazdasági szektor külön 6 milliárd font pénzügyi segélyt kap az EU-tagság megállapodás nélküli megszűnése utáni nehézségek leküzdése végett.

Hunt kijelentette: amint ezt a csomagot az alsóház megszavazza, ő háromheti tárgyalási időszakot jelöl ki az Európai Unióval. Ennek leteltével, szeptember 30-án véleményt alkot arról, hogy van-e reális esély a megállapodásra az Európai Unióval egy olyan új kilépési egyezményről, amelyet a londoni alsóház elfogadna. Mint közölte, ha úgy ítéli meg, hogy van erre esély, akkor arra fog törekedni, hogy még az október végi Brexit-határidő előtt végig lehessen vinni az erről szóló tárgyalásokat és parlamenti szavazásra lehessen bocsátani az egyezményt.

Kijelentette továbbá, hogy ha arra a következtetésre jut, hogy nincs esély új Brexit-megállapodásra, akkor azonnali hatállyal befejezi a tárgyalásokat az EU-val és teljes mértékben a megállapodás nélküli Brexitre összpontosítja az előkészületeket.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Hunt hangsúlyozta: ha ő lesz az új miniszterelnök, a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságai továbbra is maradéktalanul érvényesülnek, függetlenül attól, hogy mi lesz a Brexit-folyamat végeredménye. Hozzátette, hogy ez semmiféle módon nem függ a majdani tárgyalások kimenetelétől.

Ugyanerre Hunt vetélytársa, Boris Johnson is ígéretet tett. Johnson a BBC televíziónak nyilatkozva a minap kijelentette: elsődleges fontosságú a külföldi EU-állampolgárok jelenlegi jogosultságainak törvényi rögzítése a brit jogszabálygyűjteményben, mégpedig előfeltételek nélkül.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »