Nagy-Britannia a rendezetlen kilépés felé araszol

Boris Johnson volt brit külügyminiszter közölte szerdán, hogy ha miniszterelnökké választják, nem törekedne kifejezetten az Egyesült Királyság megállapodás nélküli kiléptetésére az Európai Unióból. Hozzátette ugyanakkor: a megállapodás nélküli Brexit lehetőségének fenntartása „létfontosságú eleme” az EU-val folytatandó tárgyalásoknak.

Theresa May miniszterelnök múlt pénteken távozott a párt éléről, és ez miniszterelnöki tisztségének megszűnésével is jár, de utódja megválasztásáig ügyvezető minőségben ellátja a kormányfői és a pártvezetői feladatokat.

Boris Johnson, a keményvonalas tory Brexit-tábor frontembere – akit a londoni fogadóirodák a legesélyesebb utódjelöltnek tartanak – szerdai kampánynyitó beszédében kijelentette: az Egyesült Királyságnak mindenképpen ki kell lépnie az EU-ból a Brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapján, mert a további halasztás a Konzervatív Párt vereségét és Jeremy Corbyn – a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője – győzelmét jelentené.

„Három év és két elszalasztott határidő után ki kell lépnünk az EU-ból október 31-én” – mondta.

Johnson ezzel arra utalt, hogy három éve, 2016 júniusában tartották a kilépésről döntő népszavazást, és az eredeti menetrend alapján a brit EU-tagság március 29-én szűnt volna meg. A Brexit feltételrendszerét rögzítő, az unióval novemberben elért megállapodást azonban a londoni alsóház egymás után háromszor elutasította, ezért Theresa May kétszer is kezdeményezte az EU-nál a Brexit-határidő halasztását.

Az első haladék a Brexit-megállapodás elfogadása esetén május 22-ig, további elutasítása esetén április 12-ig szólt, de ez utóbbi időpont megállapodás nélküli, rendezetlen kilépést jelentett volna már azon a napon. Mivel a Brexit-megállapodást a második, áprilisi határidőre sem sikerült elfogadtatni, Theresa May újabb halasztást kért, és az EU ennek nyomán döntött az október 31-ig tartó, jelenleg is érvényes haladékról.

Szerdai kampánynyitójában Boris Johnson úgy fogalmazott: „Brüsszel sem akarja jobban” a megállapodás nélküli Brexitet, mint ő, de a kilépés folyamatos halasztgatásával nem lehet elérni azt a megállapodást az EU-val, amelyre Nagy-Britanniának valójában szüksége van.
Az Európai Bizottság azonban már többször jelezte, hogy nem lehetséges a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás újratárgyalása.

Szerdai kampányrendezvényén Johnson hangsúlyozta: az ő célja sem a rendezetlen kilépés, de a felelős magatartás az, ha a brit kormány ennek lehetőségére is előkészületeket tesz, és bemutatja „a Csatorna másik pártján élő” barátainak, hogy minden forgatókönyvre felkészült. Johnson szerint éppen ez a hozzáállás alkalmas a rendezetlen Brexit elkerülésére.

A konzervatív politikus – aki nyolc évig London polgármestere is volt – már korábban is jelezte, hogy miniszterelnökké választása esetén nem lenne hajlandó a Brexit újabb halasztására, akkor sem, ha nem sikerül elfogadtatni a Brexit-megállapodást a brit parlamentben – ezt az álláspontot azonban a kabineten belül is súlyos bírálatok érik.

Philip Hammond pénzügyminiszter – aki nem pályázik a Konzervatív Párt vezetői tisztségére – egy szerdai londoni üzleti rendezvényen kijelentette: lehetetlen az október 31-i kilépési határidő tartása, mivel a parlament nem fogja megengedni a megállapodás nélküli kilépést az EU-ból, az eddigi tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy „nem olyan könnyű” elfogadtatni a parlamenttel bármiféle megállapodást.

  • Még egy lépés a rendezetlen kiválás felé

Kis többséggel elvetette szerdán a londoni alsóház azt az ellenzéki kezdeményezést, amely a megállapodás nélküli Brexitet tiltó törvényalkotási javaslat megtárgyalására és szavazására biztosított volna parlamenti időt.

A kezdeményezést a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt terjesztette be, de szerda este az alsóházi képviselők 309-298 arányban elutasították. A javaslat elfogadása esetén a megállapodás nélküli Brexitet ellenző képviselők a jövő héten kivehették volna a parlamenti menetrend alakítását a konzervatív párti kormány kezéből, és napirendre vehették volna a Labour tervezetét, amely kötelező jogi erővel megtiltotta volna a kormánynak, hogy rendezetlen módon, a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás nélkül léptesse ki Nagy-Britanniát az Európai Unióból.

A jelöltek tízfős mezőnyét a következő napokban a tory frakció sorozatos szavazásokkal két főre szűkíti. Az első szavazási fordulót csütörtökön, a továbbiakat jövő kedden, szerdán és csütörtökön tartják. A versenyben maradó utolsó két jelölt közül – ha egyikük sem lép vissza a másik javára – a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja választhatja meg postai szavazással Theresa May utódját, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz.

A jelenlegi ütemterv szerint a megválasztott utód a július 22-én kezdődő héten veszi át a pártvezetői tisztséget, és ezután tájékoztathatja kormányalakítási szándékáról II. Erzsébet királynőt.

 

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »