Változóban az arab világ

A BBC 10 arab országban és a palesztin területeken élő mintegy 25 000 ember részvételével készített felmérést 2018 vége és 2019 tavasza között. A mélyreható és igen alapos kutatás például kimutatta, hogy egyre kevesebb arab vallja magát vallásosnak – és ez csak a jéghegy csúcsa. Alább hét grafikonon mutatjuk be, hogy miként változott az arab világ az elmúlt évek során.

A nem vallásosok felemelkedése

2013 óta 8-ról 13 százalékra ugrott azoknak a száma a régióban, akik azt mondják magukról, hogy nem vallásosak. A növekedés a 30 alattiak körében a legnagyobb, akiknek 18 százaléka vallja magát nem vallásosnak. Számuk csak Jemenben esett, mindenhol másutt növekedett.

A nők nemzeti döntéseket már hozhatnak, de családiakat nem

A legtöbb résztvevő támogatta az elképzelést, hogy egy nő miniszterelnök vagy elnök lehessen. Az egyetlen kivétel Algéria volt, ahol a megkérdezettek kevesebb, mint 50 százaléka értett egyet azzal, hogy egy női államfő elfogadható.

Amikor azonban a család életéről kérdezték őket, a legtöbben – a nők többségével együtt – úgy vélték, hogy minden esetben a családfőnek (a férjnek) van joga dönteni a családot érintő kérdésekben.

A becsületgyilkosság elfogadottabb, mint a homoszexualitás

A homoszexualitás elfogadása változó a régióban, de mindenképp csak alacsony, vagy rendkívül alacsony szintről beszélhetünk. Libanonban például – annak ellenére, hogy a szomszédaival ellentétben egy társadalmilag liberálisabb hírnévnek örvend – mindössze 6 százalék mondja azt, hogy van létjogosultsága.

A becsületgyilkosságot – azaz egy családtag (a legtöbb esetben nő) megölését a többi családtag által, amelyben az elkövetők szerint az áldozat megsértette a család becsületét, illetve a közösség vagy a régió elveit – ezzel szemben, ha nem is sokkal többen, de mégiscsak többen elfogadják.

Erdogan toronymagasan veri Trumpot és Putyint

Mikor a török, az orosz és az amerikai elnök közel-keleti politikájáról kérdezték őket, Donald Trump minden országban a harmadik helyre került. Ezzel szemben a 11 vizsgált hely közül hétben a megkérdezettek legalább fele értett egyet a Recep Tayyip Erdogan török elnök által elfogadott megközelítéssel.

Libanonban, Líbiában és Egyiptomban Vlagyimir Putyin politikáját részesítették előnyben.

Izraelt tartják a legnagyobb veszélyforrásnak

A biztonság miatt továbbra is sokan aggódnak a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Amikor megkérdezték, hogy mely országok jelentik a legnagyobb veszélyt a stabilitásuk és a nemzetbiztonság szempontjából, Izrael után az Egyesült Államokat tartják a második legnagyobb fenyegetésnek, amit pedig Irán követ.

*A “Nem tudom” és a “Nem válaszolt” válaszokat adók nem szerepelnek a grafikonon.

Egyre több ember gondolkodik a kivándorláson…

A felmérés kimutatta, hogy mindenhol legalább minden ötödik ember fontolgatja a kivándorlást (Szudánban például a népesség fele).

Az emberek többsége a gazdasági okokat nevezte meg, mint legfőbb hajtóerőt.

…de nem mindegyiküknek Európa a célja

Az Észak-Amerikába emigráló emberek száma nőtt, és bár Európa kevésbé népszerű célállomás, mint amilyen korábban volt, továbbra is a legjobb választás azok számára, akik el akarják hagyni a régiót.

  • Korábban írtuk:

Forrás: BBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »