A nép győzelméről cikkezik az ellenzéki török sajtó

Az ellenzéki török sajtó a fő ellenzéki jelölt, a kemalista Ekrem Imamoglu megismételt isztambuli főpolgármester-választáson elért „nagyarányú győzelmét” ünnepelte hétfőn, míg a kormánypárti lapok a győztes azon mondatát emelték ki, hogy a hatékony városvezetés érdekében kész együttműködni Recep Tayyip Erdogan török elnökkel és a kormánnyal.

A vasárnapi megismételt választás nem hivatalos végeredménye szerint Imamoglu a szavazatok 54,21 százalékát szerezte meg, míg a hatalmon lévő, iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) színeiben induló Binali Yildirim volt kormányfő a 44,99 százalékát. A március végi „eredeti” helyhatósági választáson Imamoglu még csak 0,16 százalékkal tudta megelőzni a kormánypárti indulót, ráadásul azt a szavazást utólag érvénytelenítették, és a megbízólevelét is visszavették.

A legolvasottabb török ellenzéki napilap, a kemalista Köztársasági Néppárthoz (CHP) közeli Sözcü címoldalán hétfőn történelmi különbségnek nevezte Imamoglu előnyét, amely a nemhivatalos végeredmény szerint mintegy 806 ezer szavazatnyi. Az újság úgy fogalmazott: „nincs, aki a népakaratnak ellen tudna állni”.

Rahmi Turan, a Sözcü tárcaírója „lenyűgözőnek” minősítette a győzelmet. Turan szerint az eredményben „a nép lelkiismerete nyilvánult meg”. Az ellenzéki voksok ilyen mértékű növekedése „a nép igazságtalanságra adott válasza, a gőgös politikusoknak lekevert pofon” – fogalmazott Turan.

Deniz Zeyrek, a Sözcü egy másik publicistája Demokrácia újratöltve című írásában azon véleményének adott hangot, hogy a Legfőbb Választási Tanács (YSK) a választás megismétlésére vonatkozó május 6-ai döntése mind belföldön, mind külföldön kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy a hatalom demokratikus választás útján leváltható-e. Zeyrek nyugtázta, hogy szerinte a nép vasárnap „az azt megilletőnek” adta a főpolgármesteri címet, egyúttal országos szintű üzenetet küldve ezzel a kormányoldalnak.

Isztambul, 2019. június 23.
A győztes Ekrem Imamoglu, a török ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) főpolgármester-jelöltje sajtótájékoztatót tart a megismételt főpolgármester-választás után Isztambulban 2019. június 23-án.
MTI/AP/Lefterisz Pitarakisz

A Cumhuriyet című, szintén kormánykritikus napilap a nép győzelmének nevezte az eredményt. Az újság arra hívta fel a figyelmet, hogy Imamoglu a hagyományosan kormánypárti kerületekben, így Fatihban és Eyüpsultanban is, a 39 kerületből pedig összesen 28-ban nyert. Ez egy új korszak kezdetét jelzi a török politikai életben – vélte a lap.

Mint írták, nem helytelen azt állítani, hogy az eredmény vita tárgyává teszi Törökországban a múlt év júliusában bevezetett végrehajtó elnöki rendszert, amely a korábbi parlamentáris berendezkedés helyébe lépett.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A kormánypárti lapok visszafogott hangnemben számoltak be a választás kimeneteléről. Az Aksam, a Star és a Yeni Safak is az „Isztambul választott”, „Isztambul döntött” megfogalmazást részesítette előnyben.

Az Aksam a választás helyett egyenesen egy külpolitikai kérdésre igyekezett irányítani a figyelmet, vastagon szedve, hogy „az Sz-400-as a szuverenitás kérdése”, arra a légvédelmi rendszerre utalva, amelyet Oroszország várhatóan július első felében szállít le Törökországnak.

A többi kormányközeli újsághoz hasonlóan a Türkiye című napilap is Imamoglu azon vasárnap este elhangzott mondatát emelte ki, amely szerint a működőképes városvezetés érdekében kész együttműködni Recep Tayyip Erdogan török elnökkel és a kormánnyal. A kormánypárti lapok felidézték, hogy Erdogan szerint a nép akarata nyilvánult meg, és a török államfő is gratulált szavazás ellenzéki győztesének.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »