Németország diplomatikusan áll a Huawei-hez

Németország nem politikai alapon hoz majd döntést a Huawei bevonásáról az 5G hálózat kiépítésébe, hanem az alapján, hogy a hardverek és szoftverek megfelelnek-e a biztonsági előírásoknak – hangsúlyozta Peter Altmaier német gazdasági miniszter, miután pénteken Sanghajban találkozott Zsen Cseng-fejjel, a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat alapítójával.

Altmaier leszögezte: minden vállalatot megillet, hogy a hatályos törvények és szabályozások alapján kezeljék, óvakodni kell az önkényes döntésektől, még ebben az esetben is.

A találkozón, amely a Huawei kérésére jött létre, a német gazdasági miniszter elmondta: Németország telekommunikációjának biztonsága, az emberek adatainak védelme és a német törvények betartása mind kulcsfontosságú tényezők a döntésben.

Miközben az Egyesült Államok és Kína között egyre inkább elmérgesedik a kereskedelmi konfliktus, Washington óva inti szövetségeseit attól, hogy bevonják a Huawei-t országaik 5G hálózatának kiépítésébe. Az Egyesült Államok ugyanis azzal vádolja a kínai óriásvállalatot, hogy Peking parancsára visszaélne a hálózatokon keresztül megosztott információval, és kémkedne a kínai kormánynak. A Huawei számos alkalommal visszautasította e vádakat.

Altmaier pénteken fejezte be három napos látogatását Kínában, ahol csütörtökön Liu Ho miniszterelnök-helyettessel is találkozott. A Hszinhua kínai állami hírügynökség tudósítása szerint a német gazdasági miniszter hangsúlyozta: Németország nagy jelentőséget tulajdonít a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésének, és a német vállalatok komoly szándékot mutatnak a Kínával való együttműködésre.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »