Tovább lazíthat monetáris politikáján az EKB

Amennyiben a gazdasági kilátások nem javulnak, szükség lehet a pénzpolitika további lazítására – mondta kedden Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke.

Draghi a portugáliai Sintrában tartott jegybanki konferencián kijelentette, hogy ha borúsak maradnak a gazdasági kilátások, elképzelhetőnek tartja a kamatcsökkentést és az eszközvásárlások újraindítását – ezek az EKB monetáris eszköztárának részei. A következő negyedévekre a mutatók tartósan gyenge konjunktúrát vetítenek előre.

Az EKB elnöke hangsúlyozta, hogy amennyiben az infláció nem kap lendületet, a banknak ismét lazítania kell monetáris politikáját. Az újabb eszközvásárlásoknak, párosítva a tartósan laza monetáris politika nem kívánatos mellékhatásainak mérséklésére szolgáló eszközökkel, tekintélyes játéktere van – mondta.

„Mandátumunk keretein belül a lehető legrugalmasabbak leszünk, hogy meg tudjunk felelni feladatunknak” – fogalmazott.

Draghi beszédét követően emelkedésnek indultak az indexek az európai értéktőzsdéken. A frankfurti DAX 0,8 százalékkal, a párizsi CAC 40 1,1 százalékkal, a londoni FTSE 100 0,6 százalékkal emelkedett.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/APA

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »