Vége az EKB kötvényvásárlási programjának

Az év végével lezárja masszív eszközvásárlási programját az Európai Központi Bank (EKB) – a kormányzótanács csütörtöki ülésén a piaci várakozásokkal összhangban az irányadó kamatot változatlanul hagyták.

Az irányadó refinanszírozási műveletek kamatlába 0,00 százalék, az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlába pedig 0,25 százalék, illetve mínusz 0,40 százalék maradt.

Az EKB honlapján nyilvánosságra hozott közleményben a testület megerősítette, hogy 2018 decemberében lezárja a több mint három és fél éve elindított eszközvásárlási programot (APP), melynek keretében összesen 2600 milliárd eurót pumpált a gazdaságba az euróövezeti jegybank.

Az EKB még 2015 márciusában indította el kötvényvásárlási programját, hogy pénzbőséget teremtve ösztönözze a gazdaságot, és megakadályozza, hogy krónikussá váljon az alacsony vagy negatív infláció. 

A kormányzótanácsnak az a szándéka, hogy az APP keretében vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőke- és kamattörlesztéseket 2021-ig teljes egészében újrabefekteti, tehát még azután is, hogy a tervek szerint 2019 nyarán vagy nyár végén elkezdi emelni az irányadó kamatokat.

A kamatdöntést követő sajtótájékoztatón Draghi közölte, hogy a tanács a 2018-as éves GDP növekedési várakozását a szeptemberi 2%-ról 1,9%-ra csökkentette és a 2019-es becslést is 0,1%-kal megvágták, a korábbi 1,8%-ról 1,7%-ra.

A növekedési pályák csökkentése miatt az euró hirtelen gyengült a dollárral szemben, a bejelentés előtti 1,1380-as szintről 1,1340-ig, jelenleg 1,1355 körül folyik a kereskedés.

Forrás: MTI / CNBC

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »