Idén jóval szerényebb lehet a karácsony az USA-ban

Idén sok amerikai családnak összébb kell majd húznia a nadrágszíjat az ünnepek alatt, ha Donald Trump elnök beváltja a fenyegetését, és kiveti a mintegy 300 milliárd dollárnyi kínai termékre vonatkozó büntetővámot – az új lista ugyanis magában foglalja a tech termékeket, a játékkonzolokat, a játékokat (úgy általában), a kiságyakat, a dísztárgyakat, sőt, még a Mikulás sapkákat is.

A fogyasztók mind a mai napig nem sok mindent érzékeltek a Kína és az Egyesült Államok között dúló kereskedelmi háborúból és annak közvetlen hatásaiból, mivel a Trump-adminisztráció által kiszabott importvámok előző körei nem őket, hanem főként a gyártókat és termelőket érintették. Az amerikai kormányzat legutóbb a múlt hónapban, 200 millió dollár értékben emelte meg a kínai importcikkekre kirótt vámokat.

Trump a tervek szerint a Japánban tartandó június 28-29-i G20-as csúcson tárgyalna Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Elmondása szerint, ha ott sem sikerül előrelépést elérni a kétoldalú kereskedelem tekintetében, akkor nagy valószínűséggel jönnek az újabb vámtételek. A tarifák éppen akkor növelnék 25 százalékkal ezeknek, illetve sok más fogyasztói cikknek az importköltségét, amikor az amerikai kiskereskedelmi üzletek már az év végi vásárlási szezonra készülődnek.

Az “újabb forduló” előkészítése kapcsán az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének Hivatala (USTR) hétfőtől meghallgatja a kiskereskedők, a gyártók és a további érintettek aggályait és panaszait. Már a meghallgatások előtt több ezer vállalkozás nyújtott be észrevételeket az USTR-nek.

A termékek kibővített listáján számos olyan árucikk található, amelyeket mindeddig éppen a fogyasztók védelme miatt nem sújtottak büntetővámmal. Nos, ez most megváltozik.

Az új listán a játékok, a mobiltelefonok és a televíziók a legértékesebb termékkategóriák, amelyeket az amerikaiak előszeretettel vásárolnak meg Kínából:

  • Az új tarifák rendkívül érzékenyen érinthetik a mobiltelefonok piacát, amelyek behozatali értéke 43 milliárd dollárt tett ki 2018-ban – ez több, mint 80 százaléka a teljes amerikai mobiltelefon-importnak.
  • Az importvámok emellett a játékok széles körét is érintenék, beleértve a rollereket és a babakocsikat, amelyek behozatala 11,9 milliárd dollár volt tavaly. 2018-ban Kína szállította ezen játékok teljes amerikai importjának mintegy 85 százalékát.
  • Az amerikai szülők további szívfájdalma a videojáték-konzolokra kivetendő vám, az elmúlt évben ugyanis a Kínából rendelt termékek tették ki az Egyesült Államok konzol-behozatalának 98 százalékát.
  • Mindemellett a célzottan karácsonyi termékek Kínából származó importja – beleértve például a karácsonyfadíszeket és a karácsonyfaégőket – tavaly legalább 2,3 milliárd dollárra rúgott.

Egy New York-i, családi tulajdonban lévő, karácsonyi árukkal foglalkozó cég ügyvezetője nemrégiben azt mondta a téma kapcsán: a vállalat már régóta azon van, hogy egy másik beszállítót találjon a sok tipikus karácsonyi termékhez. “Folyamatosan küzdünk. Megpróbáltunk más olyan országokat keresni, amelyek a Mikulás sapkáktól a harisnyákon át az üvegdíszekig mindent le tudnának nekünk gyártani, de eddig nem találtunk ilyet” – fogalmazott.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »