Még jó ideig nem lesz kamatemelés az eurózónában

Nem változtatott az irányadó kamaton az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtöki ülésén. A testület arra számít, hogy az EKB irányadó kamatai még legalább 2020 első felében jelenlegi szintjükön maradnak.

A kormányzótanács a piaci várakozásokkal összhangban, változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,40 százalékos szintjét.

A testület arra számít, hogy az EKB irányadó kamatai legalább 2020 első felében jelenlegi szintjükön maradnak, vagy addig, ameddig szükséges annak a biztosításához, hogy az infláció középtávon továbbra is tartósan a 2 százalék alatti, de ahhoz közeli szintek felé tartson.

A kormányzótanács szándéka, hogy az eszközvásárlási program keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést teljes egészében továbbra is újra befekteti hosszabb időszakon keresztül azután, hogy elkezdi az EKB irányadó kamatainak emelését, de mindenesetre addig, ameddig szükséges ahhoz, hogy fennmaradjanak a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politika.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Mario Draghi, az euróövezeti jegybank elnöke a kamatdöntés utáni sajtótájékoztatón bejelentette: az euróövezet idei GDP-növekedésével kapcsolatos előrejelzést 1,2 százalékra javították az eddig várt 1,1 százalékról, a jövő évre vonatkozó adatot ugyanakkor 1,6 százalékról 1,4 százalékra rontották. Az EKB elnöke szerint az eurózónának „elhúzódó globális bizonytalansággal” kell szembenéznie, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „egy recessziónak alacsony a valószínűsége”.

Mario Draghi az euróövezet gazdaságára nézve a kockázati tényezők között említette a geopolitikai bizonytalanságokat, a protekcionista intézkedéseket, valamint a feltörekvő piacok szélsőséges kilengéseit. Rámutatott arra, hogy a bizonytalansági tényezők miatt a vártnál tovább marad a jelenlegi szinten az alapkamat – márciusban még azzal számolt az EKB, hogy az alapkamat az idei év végéig nem változik. Csütörtöki ülése után ismertetett közleményében azonban az EKB már azzal számol, hogy az alapkamat jelenlegi szintje a jövő év első felében is megmarad.

Az EKB az idei inflációs várakozását 1,3 százalékról 1,2 százalékra, a jövő évit 1,5 százalékról 1,4 százalékra változtatta. Az EKB célja, hogy az infláció 2 százalék alatti, ám ahhoz közeli értéket érjen el.

Forrás: MTI//Reuters/dpa

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »