Repülőgépgyártót venne a Mitsubishi

A japán Mitsubishi Heavy Industries kész megvásárolni a kanadai Bombardier vasút és repülőgépipari konszern regionális repülőgépgyártó (CRJ) üzletágát – jelentette be szerdán Tokióban a Mitsubishi.

A Mitsubishi konszern nemrég dobta piacra első polgári utasszállító repülőgépét az 1960-as évek óta, a Mitsubishi Regional Jet (MRJ) regionális hatósugarú repülőgépet. A Bombardier a CRJ regionális repülőgépcsaládot gyártja, egyelőre nem kommentálták a Mitsubishi bejelentését.

Mitsubishi Regional Jet (MRJ) – kép forrása: Mitsubishi Heavy Industries

Az Air Current repüléstechnikai hírportál már korábban is beszámolt a két cég között folyó akvizíciós tárgyalásokról, a portál értesülése szerint a megállapodást az idei párizsi légiipari kiállításon jelentik majd be a felek.

A Bombardier tavaly novemberben adta el turbólégcsavaros utasszállító repülőgép üzletágát a Viking Air vállalatnak és akkor jelezte egyúttal azt is, hogy vizsgálja a sugárhajtóműves CRJ regionális gépeket gyártó és veszteséges üzletág esetleges értékesítésének a lehetőségét is.

A Bombardier pénzügyi nehézségek miatt 2017-ben adta el középhatótávú C-Series repülőgép programjának többségi részesedését az Airbusnak. A korábban Bombardier CS100 típusjelű, jelenleg Airbus A220-100 típusjelű repülőgépeket gyártó CSeries Aircraft Limited Partnership (CSALP) vállalatban az Airbus 50,01 százalék, a Bombardier 31 százalék, az Investissement Québec 19 százalék részesedéssel rendelkezik.

Az Airbus 2017-ben gyakorlatilag ingyen szerzett többségi részesedést a Bombardier kanadai repülőgépgyártó C-szériás programjában – a lépéssel a Bombardier is jól járhat, mert így elkerülhetik az USA által belengetett 300 százalékos importvám megfizetését.

Túl olcsó lett a Bombardier gépe, perel a Boeing

Az Airbus lett a nevető harmadik a Boeing-Bombardier vitában

Amennyiben a Mitsubishi megvásárolja a Bombardier CRJ üzletágát, azzal komoly konkurenciát támaszthat a brazil Embraer repülőgépgyárnak, amelynek 80 százalékát viszont a Boeing tervezi megvásárolni.

Forrás: MTI/dpa/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »