Egyre komolyabb kihívásokkal szembesülnek Kínában az európai cégek

Az EU-Kína kereskedelmi kamara felmérésének hétfőn közzétett eredményei szerint az európai cégek fokozódó kihívásokkal néznek szembe Kínában, mégpedig a távol-keleti ország gazdasági növekedésének lassulása, az amerikai-kínai kereskedelmi háború, valamint az emelkedő bérek miatt.

Az 585 vállalat bevonásával készült felmérést az idei év első két hónapjában végezték. Azóta az Egyesült Államok és Kína viszonya még inkább kiéleződött, de már akkor is a megkérdezettek több mint harmada állította, hogy a két nagyhatalom egymás árucikkeire kivetett pótvámjai negatív hatással voltak rájuk. A felmérés eredményei ellentmondanak azoknak a reményeknek, miszerint az európai cégek előnyt kovácsolhatnak a pótvámokból.

A válaszadók 45 százaléka maradt csupán derűlátó a következő két évben várható gazdasági növekedéssel kapcsolatban, míg 2018-ban még a megkérdezettek 62 százaléka volt optimista.

Arról, hogy a következő öt évben hogyan alakulnak majd a szabályozásból eredő akadályok, 47 százalék vélekedett úgy, hogy ezeknek a száma nőni fog, míg 25 százalék szerint nem várható változás.

A válaszadók 20 százaléka számolt be arról, hogy adott át technológiát kínai partnereknek a piacra való bejutás érdekében. Két éve még csak 10 százalékra rúgott ez az arány.

A megkérdezettek több mint fele vélekedett úgy, hogy Kínában nem megfelelően működik a szellemi tulajdon védelme, míg 45 százalék érezte úgy, hogy egyenlőtlen bánásmódban részesül a kínai cégekhez képest.

A felmérés készítői hangsúlyozták: fontos lenne eltörölni a piaci akadályokat és a szabályozásból adódó nehézségeket, valamint a tervgazdálkodás maradványait. „Az európai vállalatok azt szeretnék, ha Kína nyitott és méltányos piaci körülményeket teremtene, amennyiben pedig ez megvalósulna, azzal Peking egyúttal kiküszöbölhetné az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi háború létjogosultságát” – mutattak rá a felmérés készítői, hozzátéve, hogy az európai cégek ugyan egyetértenek egyes amerikai aggodalmakkal, de teljes mértékben ellenzik a büntetővámok meggondolatlan kivetését.

A problémák dacára a megkérdezett vállalatok 62 százaléka mondta azt, hogy Kína továbbra is jövőbeni globális beruházásaik három fő célpontja között marad, és 56 százalék tervezi üzleti tevékenységének bővítését az ázsiai országban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »