A vámháború recesszióba döntheti az amerikai gazdaságot

Szakértők szerint az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatokban tapasztalható növekvő feszültség hatására megnőtt annak a lehetősége, hogy a következő két évben recesszióba kerül az amerikai gazdaság.

A Reuters által megkérdezett mintegy 120 elemző véleményének átlaga szerint annak az esélye, hogy a következő két évben recesszió sújtja az amerikai gazdaságot, 40 százalékra nőtt. Egy hónappal korábban a szakértők 35 százalékos esélyt adtak ennek.

Különösen érdekes a felmérés azon része, amely szerint egy jövő évi recessziónak a lehetősége a megkérdezettek szerint kevesebb mint 10 százalék, ugyanakkor több mint egyharmad szerint 50 százalékot meghaladó a valószínűsége a két éven belüli recessziónak.

Az amerikai piac rengeteg szállal fűződik a kínai gazdasághoz, az ázsiai ország számtalan amerikai cég beszállítója, az amerikai termékek számára Kína óriási piacot jelent. A kereskedelmi kapcsolatok gyors romlása éppen ezért azt eredményezheti, hogy igen sok amerikai cég beszállítói lánca megszakad, ezek kiépítése pedig sok időt venne igénybe, miközben az amerikai cégek eladásai nehézkesebbé válnának a kínai piacon. A Walmart, a világ legnagyobb kiskereskedelmi cége máris áremelkedésre figyelmeztette vásárlóit a kínai importra kivetett magasabb vámok miatt.

A Reuters által végzett felmérés szerint a szakértők arra számítanak, hogy az amerikai hazai össztermék növekedése 2 százalékra lassul az első negyedévi 3,2 százalékról. A múlt hónapban a folyó negyedévre nagyobb, 2,5 százalékos gazdasági bővüléssel számoltak.

A befektetők borúlátását erősítette, hogy az Egyesült Államok a múlt héten pénteken 200 milliárd dollár értékű kínai termék importvámját 25 százalékra emelte az addigi 10 százalékról. A kínai válasz nem váratott sokáig magára: Peking hétfőn bejelentette, hogy 60 milliárd dollár értékű amerikai importtermékre vet ki megemelt, 5 és 25 százalék közötti pótvámot, mégpedig június elsejei hatállyal.

Trójai faló lehet Trump EU felé intézett fenyegetése

Csak új vámokat hoztak a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalások

Peking, 2019. május 14.
Az Egyesült Államokból származó ételek sorakoznak egy pekingi üzlet polcain 2019. május 14-én. A kínai államtanács vámügyi bizottsága az előző napon bejelentette, hogy június 1-jétől Kína több ezer amerikai importcikk pótvámját megemeli.
MTI/AP/Mark Schiefelbein

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics múlt héten kiadott helyzetértékelése alapján ráadásul elsősorban az amerikai gazdaság fogja kárát látni a kirótt importvámoknak. A ház szerint ugyanis az amerikai vámokat végső soron az amerikai fogyasztók és az amerikai üzleti vállalkozások fizetik meg magasabb beszerzési költségek formájában, ráadásul e vámok az utóbbi időben nem serkentették, hanem visszafogták az amerikai gazdaság teljesítményét. (Trump épp ennek az ellenkezőjét állított indoklásában.)

A cég londoni elemzőinek számításai alapján a kétoldalú amerikai-kínai kereskedelem értéke máris 25 milliárd dollárral csökkent – ez a teljes világkereskedelem éves értékének 0,5 százaléka.

A tanulmány továbbá kiemeli, hogy a hatás féloldalas, mégpedig az amerikai gazdaság kárára: az idei év első két hónapjában a Kínába irányuló amerikai áruexport 21 százalékkal, a Kínából érkező amerikai áruimport értéke 12 százalékkal csökkent a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Forrás: MTI /Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »