Nyereséges maradt az Iberia és a British Airways anyacége

Egyszeri tételek és a kerozin árának jelentős emelkedése miatt 62 százalékkal csökkent az International Airlines Group (IAG) adózott eredménye az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, de így is jobban teljesített fő versenytársainál.

A British Airways, az Iberia, az Aer Lingus, valamint a diszkont Level és Vueling légitársaságok tulajdonosa pénteken honlapján közölte eredményét. E szerint a társaság 5,9 százalékkal 5,3 milliárd euróra növelte árbevételét, az üzemelés költségei azonban főként a 22 százalékkal dráguló kerozin miatt 10,7 százalékkal 5,1 milliárd euróra emelkedtek. Emellett egy meg nem nevezett 639 millió eurós egyszeri tétel is rontotta az egyenleget.

Az üzemi eredmény 60 százalékkal csökkent és 135 millió eurót tett ki, az adózott eredmény pedig a tavalyi 187 millió euró után idén 62 százalékkal 70 millió euróra csökkent. 

Willie Walsh, az IAG vezérigazgatója szerint a kerozin árának emelkedése, a túlkapacitás és a negatív árfolyamhatások is negatívan befolyásolták az üzemelést, amely így is nyereséges tudott maradni. A cég nem változtatott éves kilátásain.

Az elmúlt időszakban Európa legnagyobb légitársaság csoportjai, a Lufthansa-csoport és az Air France-KLM is jelentősen rosszabb anyagi helyzetről adott számot és mindkét társaság százmillió eurós nagyságrendű veszteséget jelentett.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »