Tusk szerint 30 százalék az esélye annak, hogy elmarad a Brexit

Az Európai Tanács vezetője szerint akár 30 százalékos esély is lehet arra, hogy Nagy-Britannia nem lép ki az Európai Unióból.

Donald Tusk a Gazeta Wyborcza című lengyel lapnak adott interjút, amelyet a The Guardian című baloldali brit napilap is közölt online kiadásán pénteken a két újság közti partneri együttműködés jegyében.

Az uniós állam- és kormányfők alkotta testület elnöke az interjúban kifejti: a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazás – amelyen a kilépésre szavazók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe – „félreszámolt politikai kalkuláció” volt, és a Brexit következményeiről szóló tényleges vita nem a referendum kampányában, hanem csak a szavazás után kezdődött.

Tusk szerint ha most tartanák a népszavazást, az eredmény valószínűleg más lenne. Hozzátette: Nagy-Britanniában ellentmondásos módon a Brexit hozott létre EU-párti mozgalmat.

Az Európai Tanács elnöke kijelentette: hónapról hónapra válik egyre világosabbá, hogy Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból teljesen másképp néz majd ki, mint az a Brexit, amelyet (a kilépés hívei) reklámoztak.

Brüsszel, 2019. április 11.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke nyilatkozik 2019. április 11-én hajnalban, miután véget ért az Európai Unióból történő brit kiválás ügyéről rendezett rendkívüli csúcsértekezlet Brüsszelben.
MTI/EPA/Olivier Hoslet

Tusk felidézte, hogy 2016-ban nem először tartottak népszavazást a brit EU-tagságról, hiszen az elsőt 1975-ben rendezték, két évvel azután hogy Nagy-Britannia csatlakozott az akkori Európai Gazdasági Közösséghez, és azon a referendumon a britek többsége a bennmaradásra voksolt.

„Ha azonban a 2016-os népszavazás meg tudta változtatni az 1975-ös referendum eredményét, miért ne lehetne ismét megváltoztatni? Semmi sem visszafordíthatatlan mindaddig, amíg az emberek nem hiszik azt, hogy az” – fogalmazott a pénteki interjúban a volt lengyel miniszterelnök.

Tusk kijelentette: ma már 20-30 százalékosra taksálja annak az esélyét, hogy Nagy-Britannia nem fog kilépni az Európai Unióból, és „ez nem kevés”.

A brit EU-tagság az eredeti menetrend alapján március 29-én szűnt volna meg, de az Európai Unióval novemberben kötött Brexit-megállapodást a londoni alsóház eddig háromszor elvetette, és Theresa May brit miniszterelnök emiatt kétszer is kezdeményezte a kilépés elhalasztását az EU-nál. Az április 10-én tartott soron kívüli EU-csúcs döntése alapján a jelenlegi haladék október 31-ig terjedhet.

Donald Tusk a pénteken ismertetett interjúban kijelentette: szinte naponta hall olyan véleményeket, hogy ha Nagy-Britannia nem képes egyezségre jutni, akkor „le kell választani” az EU-ról.

Az Európai Tanács elnöke szerint azonban az ő feladata most elsősorban annak biztosítása, hogy az Európai Unió tanúsítson türelmet, annak ellenére is, hogy a kontinensen sokfelé tapasztalni eféle negatív érzelmeket.

„Azt mondogatom a kollégáknak, hogy várjunk még egy ideig. Most sikerült valamennyi időt nyernünk, a határidő októberben jár le, de ha szükséges, rá fogom venni őket arra, hogy (akkor se) csukjuk be a naptárat. Churchill szokta mondogatni, hogy ha egy problémát sikerül elodázni, akkor részben sikerült is megoldani” – fogalmazott Tusk a The Guardian által pénteken ismertetett interjúban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »