Szlovákia is közeledik Kínához

Szlovákia semleges és egészséges üzleti környezetet kínál a kínai befektetőknek, nem hagyja magát belevonni kereskedelmi vitákba – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök a Kína-Közép-Kelet-Európa (KKE) együttműködés Dubrovnikban zajló csúcstalálkozóján.

Szlovákia nem hagyja magát „belerángatni” olyan, óriások között dúló kereskedelmi vitákba, mint amilyen a kínai Huawei távközlési cég készülékei körül alakult ki – számolt be a szlovák miniszterelnök Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel Dubrovnikban csütörtökön folytatott megbeszéléséről.

„Közöltem: mindaddig, amíg a kínai vállalatok termékei megfelelnek a szlovákiai törvények és rendelkezések által lefektetett biztonsági és technológiai feltételeknek, semleges technikai és egészséges üzleti környezetet biztosítunk számukra” – jelentette ki Pellegrini, hozzátéve, hogy ilyen esetben Szlovákia egyetlen nemzetközi nagyvállalatot sem fog kizárni a digitális infrastruktúra fejlesztési tendereiből.

A kínai és szlovák miniszterelnökök megvitatták a Szlovákián keresztül Ausztriáig húzódó, széles nyomtávú vasútvonal lefektetésének a tervét is. „A projekt napirenden van, folynak az egyeztetések az orosz és osztrák partnerekkel” – közölte Pellegrini, megjegyezve, hogy a projekt kivitelezésének finanszírozását kínai bankok és beruházási alapok vállalnák fel.

„A széles nyomtávú vasútvonal megépítése Pozsonyig vagy a Dunáig Szlovákia kézzelfogható hozzájárulása lehetne az Új Selyemút kezdeményezéshez” – mondta a szlovák miniszterelnök. Hozzátette: „célunk kulcsszerepet vállalni a kínai árucikkek Európába való eljuttatásában”.

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő a Milos Zeman cseh elnökkel csütörtökön Prágában folytatott megbeszélését követően tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: minden országgal fontos fenntartani az egyenlőségen és a kölcsönös előnyökön alapuló kapcsolatokat, Kínát is beleértve. Zeman hozzátette: a két ország közül egyik sem kíván részt venni olyan „hisztériában”, mint ami a kínai Huawei távközlési berendezésgyártó vállalat körül volt mostanában tapasztalható.

Szerdán a kínai és a horvát kormány illetékes miniszterei több együttműködési megállapodást is aláírtak a gazdaság, az infrastruktúra, a mezőgazdaság, a digitális technológia, a turizmus, a tudomány és a sport terén.

Csütörtökön vette kezdetét Dubrovnikban a Kína-Közép-Kelet-Európa (KKE) együttműködés nyolcadik csúcstalálkozója. A 16+1 néven ismertté vált együttműködést 2012-ben hozták létre a kínai Új Selyemút (Belt and Road Initiative, BRI) kereskedelmi és technológiai kezdeményezés keretében. Az együttműködés 16 kelet-európai tagjából 11 tagja az Európai Uniónak. Az első találkozót Varsóban rendezték meg 2012-ben, a társulást koordináló titkárság Pekingben székel.

Kína ezidáig már mintegy tízmilliárd dollárt fektetett be a 16 kelet-európai országban, azok pedig 1,5 milliárd dollárt Kínában. Az együttműködés létesítése óta a kereskedelmi forgalom 50 százalékkal növekedett a felek között. Tavaly a kereskedelmi forgalom a 2017-eshez képest 21 százalékkal 82,23 milliárd dollárra emelkedett.

Kapcsolódó cikkünk: Kína szép csendben felzabálja Európát

A dubrovniki csúcstalálkozón Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia, valamint Kína mellett megfigyelő státuszban Ausztria is részt vesz. Médiaértesülések szerint Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök is jelen lesz a megbeszéléseken, bár Görögország nem tagja a csoportnak.

A dubrovniki konferencia résztvevői 2019. április 12-én. (EPA/STR)

Forrás: MTI/dpa/CTK/Xinhua/APA/TASR/Hina

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »