Mégsincs kész a Boeing szoftverfrissítése

Bár a Boeing múlt héten bejelentette, hogy elkészült a lezuhant MAX típusú gépek új szoftverével, hétfőn kiderült, hogy mégsem lesz ilyen gyors a folyamat, mert az integrálásnál problémákba ütköztek. Ennek köszönhetően még hetekig nem szállhatnak fel a gépek, ami már a nagy amerikai légitársaságoknak is gondot okoz.

A Boeing repülőgépgyártó vállalat megerősítette az FAA (Federal Aviation Administration), az amerikai légügyi hatóság közleményét, miszerint csak a tervezettnél később tudnak elkészülni a szoftverfrissítéssel. Miután az öt hónapon belül bekövetkezett két katasztrófa nyomán egyre több ország függesztette fel a Boeing MAX 8 és MAX 9 típusú gépek repülési engedélyét, végül az amerikai légügyi hatóság is beadta a derekát és átfogó vizsgálatot rendelt el.

Ennek következtében ma több mint 300 Boeing MAX gép vesztegel a földön, melyek közül 31-et a Southwest Airlines, 24-et pedig az American Airlines üzemeltet(ne). 

Roncsdarabok a helyszínen, az etióp fővárostól, Addisz-Abebától délkeletre fekvő Bisoftu közelében 2019. március 11-én, miután előző nap 157 emberrel a fedélzetén lezuhant az Ethiopian Airlines Addisz-Abebából Nairobiba közlekedő Boeing 737 MAX 8 típusú gépe. A szerencsétlenséget senki sem élte túl.
MTI/AP/Mulugeta Ayene

Annak jeleként, hogy a gépek várhatóan még jó ideig nem repülhetnek, a Southwest Airlines kiadott egy “újratervezett” menetrendet áprilisra és májusra, ami a Southwest flottájából jelenleg is használható gépekre épül, annak érdekében, hogy minimalizálják a a repülés napján bejelentett járattörléseket.

Az American Airlines egyelőre csak annyit jelzett, hogy tudomásul vették a fejleményeket, tartják a kapcsolatot az utasokkal és úgy készülnek, hogy további csúszás lesz a MAX gépek menetrendbe állításában.

Forrás: Reuters

 

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »