Németország talán egy működésképtelen házasságot forszíroz

Úgy tűnik, hogy Németország a nemzeti bankbajnok létrehozásának megszállottja lett. Ennek oka lehet, hogy így akarja felvenni a versenyt az Egyesült Államokkal, esetleg hogy megerősítse pozícióját, mint a legnagyobb európai gazdaság. Akárhogy is, a kormány mindenképpen keresztül akarja vinni a fúziót. A kérdés csak az, hogy vajon sikeres lesz-e az új német bankóriás?

2007-ben a Deutsche Bank vagyonmérlege 2000 milliárd euró, piaci kapitalizációja pedig közel 50 milliárd euró volt volt. A Commerzbank ezzel szemben viszonylag szerény, összesen 270 milliárd eurós eszközállománnyal és 17 milliárd eurós piaci felső határral rendelkezett. Az elmúlt tíz évben ez a különbség csökkent.

A Deutsche Bank azóta 600 milliárd euró értékű eszközt vesztett, piaci kapitalizációja pedig több, mint 60 százalékkal csökkent. A Commerzbank eközben – ha teljes eszközállományát nézzük – mintegy 115 milliárd euróra tett szert, de piaci felső határának felét elvesztette.

A két hitelóriás vasárnap jelentette be, hogy hivatalos tárgyalást kezdenek az egyesülésről, amely által egy hozzávetőleg 2000 milliárd euró mérlegfőösszeggel, 38 millió magán-, és vállalati ügyféllel és 133 ezer munkatárssal rendelkező bank jönne létre, amely a legnagyobbak közé tartozna – a mérlegfőösszeg alapján a francia BNP Paribas után a második számú lenne – az  európai piacon.

A német kormány pedig mindent megtenne annak érdekében, hogy a fúzió sikeres legyen és minél előbb végbemenjen, ugyanis bárminemű fennakadás John Cryan, a Deutsche Bank korábbi vezérigazgatója, Christian Sewing, a bank jelenlegi vezére, valamint Peter Altmaier német gazdasági miniszter hitelességét csorbítaná. Ők voltak azok, akik mindvégig hittek a Deutsche Bank stratégiájában és azt állították, hogy a hitelintézet továbbra is Európa egyik legerősebb bankja.

Bár az egyesülés sokkal nagyobb mérleget biztosítana a Deutsche Bank számára, egyben több milliárd eurós pénzügyi lyukat is jelenthet, mivel a hitelezők eszközeit így muszáj lenne újraértékelni, továbbá a német szolgáltató ágazat szakszervezeti szövetsége (Verdi) becslése szerint mintegy 30 ezer munkahely megszűnésével kecsegtet.

Frankfurt, 2019. március 18.
A Deutsche Bank (b) és a Commerzbank német bankok székháza Frankfurtban 2019. március 18-án. A két német nagybank hivatalos tárgyalást kezd az egyesülésről.
MTI/AP/Michael Probst

Ha megtörténik a fúzió, ez számos új kérdést vet fel. Például a német kormány csaknem 15 százaléknyi tulajdonrésszel rendelkezik a Commerzbankban, így az egyesülés révén az ország vezetésének nagyobb beleszólása lenne a banki ügyekbe. Ez azt is jelentheti, hogy a bankokat kockázatkerülőbb magatartásra kényszeríthetik. Bár ez a mérlegek szempontjából jó hír, valószínűleg újrakalibrálja a kockázat-nyereség egyenletet, amely potenciálisan csökkenti a profitot.

Tény, hogy az elmúlt tíz év nem volt sétagalopp Németország két legnagyobb hitelezője számára, azonban házasságkötésük sem kecsegtet biztos sikerrel.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »