Már az áram- és a vízellátást is a hadsereg védi Venezuelában

Venezuela áram- és vízszolgáltató rendszerének védelmére különleges katonai egység létrehozását jelentette be pénteken Nicolás Maduro elnök, aki ismételten Washingtont, az ellenzéket és a szerinte dollárral pénzelt „terrorista elemeket” tette felelőssé a március 7-én az egész országot sötétbe borító áramkimaradásért.

A latin-amerikai országban rendszeresek az áramszünetek, de ez a mostani jóval kiterjedtebb volt: Venezuela nagy része áram nélkül maradt, mivel meghibásodott a világ legnagyobb vízerőművei közé tartozó Guri-gát. Bár a hatóságok már bejelentették, hogy helyreállt a szolgáltatás, az ország több pontján még mindig megoldatlan a helyzet.

Nicolás Maduro elnök ennek nyomán döntést hozott arról, hogy különleges katonai egységet hoz létre „az állam alapvető stratégiai szolgáltatásainak”, elsősorban az áram- és vízellátást szolgáló infrastrukturális hálózat zavartalan működésének szavatolására. Az államfő utasítására a hétvégén katonai műveleteket is folytatnak ennek érdekében.

A venezuelai elnök szándékos külső beavatkozásnak tulajdonította a múltkori áramkimaradást, amely révén szerinte az ország jelenlegi politikai rendszerét akarják megdönteni. Elsősorban az Egyesült Államokat vádolta meg azzal, hogy John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó irányításával „kibertámadást” hajtott végre Venezuela legnagyobb vízerőműve ellen.

Caracas, 2019. március 11.
Caracas látképe egy áramszünet idején, 2019. március 10-én. Az utóbbi napokban ismétlődően előfordultak áramkimaradások a politikai és gazdasági válság által sújtott Venezuelában.
MTI/EPA/EFE/Rayner Pena

Maduro pénteken a „szervezett néphatalomhoz” is felhívással fordult, hogy a lakosság alakítson „területvédelmi békeőrjáratokat” az olyan terrortámadásokkal szemben, amelyek elkövetőit a „fasiszta jobboldal” dollárral pénzeli. Ugyancsak bűnösnek nevezte a venezuelai ellenzéket, amely szerinte erőszakos cselekményekre akarja felhasználni az áramkimaradásokat.

Ezzel szemben a magát Venezuela ideiglenes elnökének nevező, ellenzéki Juan Guaidó felhívta a figyelmet arra, hogy az egész országot sújtó múltkori áramszünet oka a kormány hanyagsága és korruptsága.

A latin-amerikai ország ellenzéki többségű, de hatalmától megfosztott parlamentje Guaidó kérésére éppen az áramkimaradások miatt hirdetett szükségállapotot. A nemzetgyűlés ugyanakkor mindaddig, amíg a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro a helyén van, nem rendelkezik a szükséges jogkörrel ahhoz, hogy érvényesítse ezt. Bár Guaidót az Egyesült Államokkal az élen mintegy ötven – köztük számos európai – ország ismerte el ideiglenes elnöknek, az országban jelentős hatalmi tényezőt formáló hadsereg hivatalosan továbbra is Maduro mellett áll.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/TASZSZ/EFE/ANSA

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »