Szükségállapotot hirdettek Venezuelában

Az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó kérésére szükségállapotot hirdetett hétfőn az ellenzéki többségű, de hatalmától megfosztott venezuelai parlament az országot több napja sújtó áramkimaradások miatt.

A parlament a hadsereg segítségét kérte a venezuelai villamosenergia-ellátó vállalat dolgozóinak mozgósításához, és nemzetközi együttműködést kért az áramellátás visszaállításához.

A nemzetgyűlés ugyanakkor addig, amíg a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro a helyén van, nem rendelkezik a szükséges jogkörrel ahhoz, hogy érvényesítse a szükségállapotot. Bár Guaidót az Egyesült Államokkal az élen mintegy ötven – köztük számos európai – ország ismerte el ideiglenes elnöknek, az országban jelentős hatalmi tényezőt formáló hadsereg hivatalosan továbbra is Maduro mellett áll.

Azt továbbra sem tudni, hogy miért szünetelteti az áramellátást az ország legnagyobb vízi erőműve, a Guri-centrál, amely normális esetben a szükségletek 70 százalékát fedezi. A Maduro-kormányzat szerint az Egyesült Államok kibernetikai támadást hajtott végre az erőmű ellen, míg az ellenzék szerint az utóbbi évek elmaradt fejlesztései és a karbantartás hiánya miatt nem működik a rendszer. A kormány keddre is iskola- és munkaszünetet rendelt el a tömegközlekedés leállása miatt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A parlament helyi idő szerint hétfőn elrendelte a Kubának szánt, napi 90-100 ezer hordó kőolaj leszállításának a zárlatát, a döntésnek azonban Maduro hatalma alatt valószínűleg nem sikerült érvényt szerezni. Kuba a kőolajért cserében egészségügyi szolgáltatásokat teljesít Venezuelában.

A fővárosban, Caracasban és egyes vidéki városokban szórványos fosztogatásokról érkezett jelentés az áramszünet leple alatt.

Az USA hazahívja az összes diplomatáját

Az Egyesült Államok még a héten vissza fogja hívni valamennyi diplomatáját Venezuelából – jelentette be hétfőn este Twitteren Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki a venezuelai válság mélyülésére hivatkozott. Mint írta: „a döntés tükrözi a helyzet romlását Venezuelában”. Hozzátette, hogy ugyanakkor a caracasi amerikai nagykövetség diplomáciai jelenléte immár „kényelmetlenség” volt az Egyesült Államok számára.

Forrás: MTI/AFP/dpa/EFE

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »