Németország továbbra sem ad el fegyvert Szaúd-Arábiának

A német szövetségi kormány további három héttel, március végéig meghosszabbítja a Szaúd-Arábiába irányuló fegyvereladás tilalmát – jelentette be szerdán Heiko Maas külügyminiszter.

„A jemeni helyzetre való tekintettel tesszük ezt. Úgy gondoljuk, a jemeni háborúnak a lehető leghamarabb véget kell vetni” – közölte Maas Berlinben, utalva Szaúd-Arábia jemeni szerepvállalására.

Németország Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolását követően, 2018 októberében állította le a Szaúd Arábiának szánt fegyvereladásokat. Az intézkedést eredetileg március 9-ig tervezték érvényben hagyni, szerdán azonban a hónap végéig meghosszabbították.

Maas hozzátette, hogy folyamatos figyelemmel kísérik a fejleményeket, különös tekintettel a jemeni konfliktusra. Ezek alapján döntenek majd arról, hogy március vége után milyen lépéseket tegyenek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Franciaország és Nagy-Britannia bírálták Németország döntését, mert a Szaúd-Arábiának szánt fegyvereladás németországi tilalma érint bizonyos közös projekteket is: közösen fejlesztett, német alkatrészekkel rendelkező fegyvereket sem lehet értékesíteni.

Angela Merkel német kancellár a lehető leghatározottabb formában ítélte el az isztambuli szaúdi főkonzulátuson történt gyilkosságot. 2018 októberében hangsúlyozta, hogy ilyen körülmények között nem folytatódhat a hadiipari termékek exportja.

A német gazdasági minisztérium egy dokumentuma szerint 2018-ban Németország csaknem félmilliárd euró értékben adott el fegyvereket Szaúd-Arábiának.

Forrás: MTI/dpa/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »