A kormányzati leállás ártott az amerikai gazdaságnak

Több bizonytalansági tényező aggasztotta az amerikai gazdaság szereplőit az elmúlt csaknem másfél hónapban: az amerikai kormányzat részleges leállása számos szektorban lassulást idézett elő, s az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusok is éreztették hatásukat – derült ki az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) szerdán kiadott szubjektív gazdasági helyzetjelentéséből, a „Bézs Könyvből”.

A Federal Reserve évente nyolc alkalommal készíti el gazdasági hangulatjelentését a 12 regionális Fed illetékeseinek, mégpedig a mértékadó helyi gazdasági szereplőkkel lefolytatott interjúi alapján.

Az idei második Fed-jelentés szerint a tizenkét amerikai régióból tízben enyhe vagy mérsékelt ütemben növekedett a gazdaság, míg Philadelphia és St. Louis stagnáló gazdasági kondíciókról számolt be a január-februári időszakban.

A körzetek mintegy fele megjegyezte, hogy az amerikai kormányzat 35 napig tartó részleges leállása néhány szektorban, például a kiskereskedelemben, az autóiparban, az idegenforgalomban, az ingatlanpiacon, a vendéglátásban és a feldolgozóiparban is a gazdasági aktivitás lassulását idézte elő.

A fogyasztói kiadások vegyesen alakultak: több körzet is arról számolt be, hogy a kemény téli időjárásnak és a magasabb hitelköltségeknek tulajdoníthatóan a kiskereskedelmi forgalom és az autóeladások mérséklődtek. A feldolgozóipar bővült, azonban érezhetőek voltak az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusok folytán kialakult bizonytalanságok: a csökkenő globális kereslet, valamint a védővámokhoz köthető áremelkedés miatti aggodalmak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A jelentés összeállítói szerint a munkaerőpiacon továbbra is szűk volt kínálat, a foglalkoztatás a vizsgált körzetek többségében szerény vagy mérsékelt ütemben növekedett, jellemző volt a szakképzett munkaerő hiánya, miközben a bérek mérsékelten nőttek. Az árak szerény vagy mérsékelt ütemben emelkedtek a vizsgált időszakban.

A Bézs Könyv megállapításai szolgálnak a megbeszélések alapjául a Fed következő, március 19-20-án esedékes  kamatdöntő ülésén. A Fed legutóbbi, január végi kamatdöntő ülésének február végén közzétett jegyzőkönyve szerint a további kamatmódosításokat tekintve „türelmesek” lesznek a döntéshozók, figyelembe véve a globális gazdasági és pénzügyi fejleményeket.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek