Olaszországig is elérhet a kínai selyemút

Olaszország tárgyalásokat folytat egy olyan szándéknyilatkozat aláírásáról, mely révén csatlakozhat a kínai Új selyemút kezdeményezéshez. A dokumentum aláírására március végén kerülhet sor, amikor Hszi Csin-ping kínai elnök Olaszországba látogat – közölte egy kormányzati tisztviselő szerdán.

Az olasz gazdaságfejlesztési minisztérium államtitkára, Michele Geraci elmondta, hogy amennyiben Olaszország aláír egy ilyen megállapodást, akkor az csupán egy „kezdeti keretmegállapodás” lesz. Geraci a Financial Times című brit üzleti napilapnak elmondta, hogy a tárgyalások még nem értek véget, de elképzelhető, hogy lezárulnak Hszi Csin-ping március végi látogatása előtt – Hszi Csin-ping március 22-én érkezik Olaszországba.

Hszi Csin-ping kínai államfő a parlament, az Országos Népi Gyűlés éves ülésszakának megnyitóján a pekingi Nagy Népi Csarnok üléstermében 2019. március 5-én. MTI/EPA/Vu Hong

Az Egyesült Államok bírálja Olaszország csatlakozási szándékát. A Financial Times szerint az Egyesült Államok úgy látja, valószínűtlen, hogy ez a kezdeményezés segítene Olaszország gazdasági helyzetén, viszont jelentősen ronthatja az ország nemzetközi megítélését.

A Hszi Csin-ping által támogatott Új selyemút, hivatalos nevén Egy övezet – egy út kezdeményezés célja, hogy szárazföldi és vízi úton összekösse Kínát Közép- és Délkelet-Ázsiával, Európával, Afrikával, illetve a Közel-Kelettel. Az összeköttetést az egykori Selyemút vonalán létrejövő infrastruktúra révén tervezik megvalósítani.

A kezdeményezés a kínai fél szerint a kereskedelem és beruházások növelése mellett a tudományos, oktatási és kulturális együttműködést is előmozdítaná.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Reuters

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »